promotional banner

Ποια θρησκεία σου ταιριάζει;


Ήταν ένας μουσουλμάνος ιμάμης, ένας Έλληνας ορθόδοξος χριστιανός παπάς, ένας Εβραίος ραβίνος, ένας βουδιστής μοναχός και δέκα άθεοι μέσα σε ένα δωμάτιο. Θα μπορούσε να ήταν η αρχή από ένα ανέκδοτο αλλά δεν είναι.


Είναι το θέμα ενός καινούριου τηλε-ριάλιτι που ετοιμάζεται να προβληθεί στην τουρκική τηλεόραση.

Οι Τούρκοι τηλεθεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ξεχωριστό τηλεπαιχνίδι που δεν θα έχει καμία σχέση με τα καθιερωμένα που έχουν ως έπαθλο μεγάλα χρηματικά ποσά ή επαγγελματική ανάδειξη και καταξίωση.

Τέσσερις πνευματικοί οδηγοί από κάθε θρησκεία θα προσπαθήσουν να προσηλυτίσουν τουλάχιστον έναν από τους δέκα άθεους διαγωνιζόμενους στη διάρκεια του «Penitents Compete»,στα Τούρκικα «Tovbekarlar Yarisiyor», που θα προβάλλεται από το Τουρκικό κανάλι Kanal T.

Έτσι οι δέκα διαγωνιζόμενοι θα μπορέσουν να γνωρίσουν και τις τέσσερις θρησκείες και θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να είναι άθεοι ή θα ασπαστούν κάποια από αυτές. Αυτοί που θα ασπαστούν κάποια από τις θρησκείες θα επιβραβευτούν με ένα πληρωμένο ταξίδι στη πνευματική πρωτεύουσα του νέου θρησκευτικού δόγματος που ακολουθήσανε-την Ιερουσαλήμ για τους χριστιανούς και τους εβραίους, τη Μέκκα για τους μουσουλμάνους και το Θιβέτ για τους βουδιστές.

Οι δημιουργοί του προγράμματος δηλώνουν πως θέλουν να προβάλλουν τα θρησκευτικά πιστεύω του κάθε δόγματος ενώ ταυτόχρονα θα εκπαιδεύονται για διαφορετικές θρησκείες οι Τούρκοι τηλεθεατές που η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς είναι μουσουλμάνοι

«Το πρόγραμμα στοχεύει να φέρει τους άπιστους κοντά στο θεό» είναι η δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του σταθμού Ahmet Ozdemir στην εφημερίδα Hürriyet Daily News. «Σας δίνουμε το μεγαλύτερο έπαθλο που γίνεται, σας παρουσιάζουμε τη πίστη στο θεό.» «Σε αυτό το διαγωνισμό θα βρείτε την ψυχική γαλήνη.» Είναι τα διαφημιστικά σλόγκαν του προγράμματος και επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του κου Ozdemir γύρω από το σκοπό του Τήλε-ριάλιτι.

Μόνο πραγματικά άθεοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Μια οκταμελής επιτροπή από θεολόγους θα αξιολογούν την αθεϊστική πιστοποίηση των υποψηφίων η οποία εν τέλει και θα κρίνει τους δέκα που θα πάρουν μέρος. Οι συνεδριάσεις των συμμετεχόντων με τους εκπροσώπους των θρησκειών θα μαγνητοσκοπούνται για να πιστοποιείται η θρησκευτική μεταμόρφωση. Επίσης θέλουν να αποφύγουν τυχόν συμμετοχή στο παιχνίδι για να κερδίσουν το δωρεάν ταξίδι.

Το πρόγραμμα που αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έχει ήδη δεχτεί έντονες κριτικές από θρησκευτικές φιγούρες της Τουρκικής κοινωνίας και από Τήλε-κριτικούς οι οποίοι κατηγορούν το κανάλι για εκμετάλλευση του θεού και της πίστης για εμπορικού λόγους.

Ο επικεφαλής των κρατικών επιχειρήσεων για την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στη Κωνσταντινούπολη κύριος Mustafa Cagrici δήλωσε: «Δεν βρίσκω σωστό να εξερευνάται και να συζητιέται η θρησκεία σε τέτοιου είδους περιβάλλον.»

Άλλοι επικριτές υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα θα πυροδοτήσει μια διαδεδομένη ανεκτικότητα γύρω από τον αθεϊσμό στην Τουρκία, σε μια κοινωνία που η μεγάλη πλειοψηφία της πρεσβεύει μια βαθιά θρησκευτική πίστη. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον κοσμικό χαρακτήρα που έχει πάρει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και της προσπάθειάς της να αναδείξει τον εκσυγχρονισμό της Τουρκικής κοινωνίας με απώτερο σκοπό την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
tvxs.gr