promotional banner

Πώς ο Ηλιος επιδρά στον καιρό


Η δραστηριότητα του Ηλίου επηρεάζει τις κλιματολογικές συνθήκες στη Γη με έναν τρόπο παρόμοιο με εκείνον που επιδρούν στο κλίμα του πλανήτη μας φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο Ηλιος εμφανίζει έναν περίπου 11ετή κύκλο δραστηριότητας, κατά τον οποίο τα φαινόμενα στην επιφάνειά του εντείνονται και στη συνέχεια υποχωρούν (ένα χαρακτηριστικό σημάδι της περιόδου μεγάλης δραστηριότητας είναι η αύξηση του αριθμού των ηλιακών κηλίδων που εμφανίζονται στην επιφάνεια του κεντρικού μας άστρου).

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και δεκαετίες να συνδέσουν αυτά τα σκαμπανεβάσματα της ηλιακής δραστηριότητας με τον καιρό και τις κλιματικές διακυμάνσεις που παρουσιάζονται στη Γη. Ωστόσο έως σήμερα αυτή η σύνδεση δεν είχε καταστεί δυνατό να αποδειχθεί.

Τώρα επιστήμονες από το Εθνικό Κέντρο για την Ερευνα της Ατμόσφαιρας (ΝCΑR) στο Κολοράντο χρησιμοποίησαν κλιματικά υπολογιστικά μοντέλα, καθώς και καταγραφές που κάλυπταν έναν αιώνα σχετικά με τις θερμοκρασίες των ωκεανών προκειμένου να ανακαλύψουν αν η σύνδεση μεταξύ ηλιακού καιρού και γήινου κλίματος ισχύει.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Climate», ότι όταν εμφανίζεται το μάξιμουμ της ηλιακής δραστηριότητας υπάρχει επίδραση στον Ειρηνικό και στα συστήματα καιρού σχεδόν σε ολόκληρη τη Γη.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη μελέτη, όταν η ηλιακή δραστηριότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο της, θερμαίνει τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού όπου δεν υπάρχουν σύννεφα σε τέτοιον βαθμό ώστε να αυξάνεται η εξάτμιση του νερού, να εντείνονται οι τροπικές καταιγίδες, αλλά και οι άνεμοι. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να ψυχραίνεται ο ανατολικός τροπικός Ειρηνικός.

Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση μοιάζει με το φαινόμενο Λα Νίνια. Στη συνέχεια όμως μέσα σε διάστημα ενός ως δύο χρόνων το μοτίβο που προσομοιάζει με τη Λα Νίνια τείνει να μετατρέπεται σε ένα άλλο φαινόμενο, το Ελ Νίνιο.

Σε αυτή τη φάση ρεύματα που κινούνται αργά αντικαθιστούν τα πιο κρύα νερά με θερμότερα του φυσιολογικού στον Ανατολικό Ειρηνικό. Μετά και τη συγκεκριμένη φάση σε διάστημα περίπου δύο ετών το σύστημα επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνητών Τζέραλντ Μιλ, η κατανόηση του ηλιακού κύκλου θα μπορέσει να προσφέρει μοντέλα πρόβλεψης του καιρού στη Γη με βάθος δεκαετίας.