Κάποτε, ήταν μια μικρή φυλή, περιφρονημένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα κοινωνικά στερεότυπα τούς ήθελαν όλους παρθένους και σπυριάρηδες- γιατί στη φυλή αυτή υπήρχαν μόνο αγόρια. Αλλά οι geeks μεγάλωσαν, άλλαξαν. Κράτησαν το πάθος για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το Ίντερνετ, την επιστημονική φαντασία και την υψηλή τεχνολογία, έπαψαν όμως να παίζουν αποκλειστικά στους φανταστικούς τους κόσμους και άρχισαν να κατακτούν την πολιτική, τις επικοινωνίες, το μάρκετινγκ, τη μόδα, την εξουσία. Τη δικαίωσή τους ήρθε να επιβεβαιώσει το γαλλικό περιοδικό «Le Νouvel Οbservateur» κηρύσσοντας «Le Geek, c΄ est chic!».
Πρώτα, η ετυμολογία. Παρ΄ ότι βέρα αγγλοσαξονική, η λέξη geek ετοιμάζεται να εισέλθει θριαμβευτικά στη γαλλική βίβλο αναφοράς, το «Ρetit Larousse». Ο ορισμός που δίνεται, βέβαια- «άνθρωπος παθιασμένος με τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, ιδίως με το Ίντερνετ»- θα βγάλει τους αληθινούς, τους γνήσιους geeks από τα ρούχα τους. Διότι ο geek δεν είναι απλώς ένας ψυχαναγκαστικός καταναλωτής τεχνολογικών γκάτζετ- είναι επίσης, και κυρίως, ένας φανατικός των κόμικς, των τηλεοπτικών σειρών μυστηρίου τύπου «Lost», των θετικών επιστημών και της επιστημονικής φαντασίας, των παιχνιδιών ρόλων (RΡG), των γιαπωνέζικων μάνγκα... με δυο λόγια, όλων όσα συγκροτούν την κυβερνοκουλτούρα.
Ο τρελός του χωριού. Από πού βγαίνει όμως η λέξη; «Από την αρχαία γερμανική λέξη geck», εξηγεί ο Γάλλος κοινωνιολόγος Νταβίντ Περόν, που ετοιμάζει διδακτορικό πάνω στην κουλτούρα των geeks. «Περιέγραφε στον Μεσαίωνα τον τρελό του χωριού». Γιατί, όπως ομολογεί ένας αυθεντικός geek, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Les Βeaux Gosses» Ριάντ Σατούφ, «σήμερα, ο geek είναι μόδα ενώ παλιότερα δεν ήταν καθόλου κουλ. Εγώ, ήμουν geek στην εφηβεία μου.
Είχα λίγους φίλους, έναν Αmiga 500 (από τους πρώτους οικιακούς υπολογιστές που προσφέρονταν για παιχνίδια), αγαπούσα την επιστημονική φαντασία και το μέταλ, μια μουσική χωρίς συναίσθημα γιατί σε αυτόν τον τομέα, είναι η αλήθεια, είχαμε προβλήματα!».
Αλλά είπαμε, οι geeks μεγάλωσαν, άλλαξαν, ξεπέρασαν την άχαρη ηλικία. Δεν ξεχωρίζουν πλέον αναγκαστικά από τις μουσικές προτιμήσεις ή την κόμμωσή τους. Εξακολουθούν, όμως, όπως λέει ο κοινωνιολόγος Περόν, «να είναι βουλιμικοί όσον αφορά τη γνώση, είτε πρόκειται για την κβαντική φυσική είτε για τα άπαντα του Φίλιπ Κ. Ντικ. Ο geek είναι πάνω από όλα ένας άνθρωπος περίεργος, παθιασμένος». Ο Τομάς, για παράδειγμα: φανατικός του «Πολέμου των Άστρων», ξέρει απ΄ έξω όλη τη γενεαλογία της οικογένειας Σκάιγουοκερ. Ή η 26χρονη Λαν: φανατική του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», έφτασε στο σημείο να μάθει τη γλώσσα που μιλούν τα ξωτικά στην ομώνυμη τριλογία του Τόλκιν!
Όπως ακριβώς οι «Ιnvaders», η θρυ λική αμερικανική σειρά της δεκαετίας του 1970, έτσι και οι geeks βρίσκονται σήμερα παντού: στην τηλεόραση (σε σειρές όπως το «CSΙ» και το «Ομάδα ΝCΙS»), στον κινηματογράφο (από το «Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 4» μέχρι τα «Τransformers»), στη λογοτεχνία (χαρακτηριστικό παράδειγμα η σουηδική τριλογία θρίλερ «Μillennium» το πρώτο βιβλίο της οποίας, «Το Κορίτσι με το Τατουάζ», μεταφέρθηκε πρόσφατα και στον κινηματογράφο), στην πολιτική («Είμαι ένας πραγματικός geek», ομολόγησε πρόσφατα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρασουά Φιγιόν, κι αν δεν σας αρκούν τα γαλλικά παραδείγματα, απλώς θυμηθείτε τον πρόσφατο...«βουλκαν-ικό» χαιρετισμό του Μπαράκ Ομπάμα στον ηθοποιό Λέοναρντ Νίμοϊ, τον θρυλικό Μίστερ Σποκ του «Star Τrek»), ακόμα και τη μόδα: το look «geek chic» αποθεώθηκε πρόσφατα στις πασαρέλες των Dolce & Gabbana.
Ο Πόλεμος των Άστρων και του download
Το μεγαλύτερο προτέρημα των geeks είναι η επιμονή τους στην άποψη πως η γνώση είναι ένα αγαθό που πρέπει να μοιράζεται, και δη να μοιράζεται δωρεάν:
δεν υπάρχουν φανατικότεροι υπέρμαχοι της ελεύθερης κυκλοφορίας (και του ελεύθερου download) όλων των ψηφιακών αγαθών στο Ίντερνετ. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους, είναι ίσως η επιμονή τους... στην ορθότητα της άποψής τους και ένας κάποιος πουρισμός:
«Και τι δεν άκουσα από έναν σκληροπυρηνικό φαν του "Πολέμου των Άστρων" επειδή μπέρδεψα το χρώμα των σπαθιών λέιζερ των Τζεντάι!», λέει ο Νταβίντ Περόν.
ΥΓ: Μία από τις δημοφιλείς εφαρμογές του iΡhone είναι η ΡhoneSaber, χάρη στην οποία δίνει κανείς στο κινητό του τον ήχο και το χρώμα των θρυλικών φωτόσπαθων...
Ο κόσμος των geeks
Ο ΘΕΟΣ
Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν
Ο Βρετανός συγγραφέας είναι το απόλυτο σημείο αναφοράς της κουλτούρας των geeks, μπροστά από τον Ισαάκ Ασίμοφ («Εγώ, το Ρομπότ») και τον Φίλιπ Κ. Ντικ («Το Ηλεκτρικό Πρόβατο», το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Βlade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ). Από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» εμπνεύστηκε ο Τζορτζ Λούκας τη σκοτεινή πλευρά του «Πολέμου των Άστρων».
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ
Λίσμπετ Σάλαντερ
Για πολύ καιρό, ο geek ήταν αποκλειστικά γένος αρσενικού. Τα κορίτσια όμως έχουν αρχίσει να βρίσκουν τον «σωστό» δρόμο. Απόλυτο είδωλό τους, η Λίσμπετ Σάλαντερ, η αλλόκοτη χάκερ της τριλογίας βιβλίων θρίλερ «Μillennium» του Σουηδού Στιγκ Λάρσον. «Επί των τιμών» η Κλόι της σειράς «24» και η... κυβερνοβόμβα Τζένιφερ Γκάρνερ της σειράς «Κωδικός Αlias» (φωτό).
ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ
Ο πιγκουίνος
Είναι το logo της Linux, του ελεύθερου λογισμικού που εκνευρίζει τη Μicrosoft. Βρίσκεται στην καρδιά της «geek φιλοσοφίας»: διαμοιρασμός της γνώσης και κουλτούρα της δωρεάν διάθεσης.
Ο ΣΤΑΡ
Τζ. Τζ. Άμπραμς
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Star Τrek» είναι ζωντανός θρύλος. Οι γρίφοι του παθιάζουν τους φανατικούς του «Κωδικός Αlias» και του «Lost - Οι Αγνοού- μενοι».
Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
Στιβ Τζομπς
Γκουρού των νεαρών ιδρυτών του Google και του Facebook, ο εφευρέτης του Μac δημιούργησε έναν ιδιαίτερα προσοδοφόρο geek παράδεισο με τον i-κόσμο: iΜac, iΡo