promotional banner

Αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας


Στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας από το αρχικό στάδιο εκδήλωσης των συμπτωμάτων της επικεντρώνονται Αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Τα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται κυρίως σε εφήβους και νέους ενήλικες. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων εξελίσσεται ενίοτε σε ψύχωση, δηλαδή σε απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, η οποία συναντάται όχι μόνο σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας, αλλά και στην κατάθλιψη ή την μανιοκατάθλιψη.

Παρόλα αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις υποχώρησης και οριστικής εξαφάνισης τους.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχουν εντοπίσει εδώ και δεκαετίες την ύπαρξη αυτής της πρώιμης φάσης εκδήλωσης της ασθένειας, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Προσφάτως, έχουν προσθέσει νέα «όπλα» στη φαρέτρα τους, όπως τα εγκεφαλογραφήματα και οι ορμονικές και DNA εξετάσεις. Σκοπός τους η αποκάλυψη των βιολογικών παραγόντων που ευθύνονται για την σχιζοφρένεια.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το πρόγραμμα PIER (Portland Identification and Early Referral) που εφαρμόζεται στο Portland των ΗΠΑ.

Μέσω του PIER χιλιάδες νοσοκόμες, σχολικοί σύμβουλοι, παιδίατροι και ψυχολόγοι έχουν εκπαιδευτεί στον εντοπισμό ατόμων που εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα σχιζοφρένειας.

Το PIER δίνει έμφαση σε θεραπείες χωρίς την χρήση φαρμάκων για τους ασθενείς του, οι οποίοι είναι ηλικίας 12 ως 25 ετών.

Η θεραπευτική πρακτική που ακολουθείται περιλαμβάνει ομαδικές θεραπείες κατά τη διάρκεια των οποίων οι ασθενείς και μέλη των οικογενειών τους συζητούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Το πρόγραμμα δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στο να κρατήσει τους ασθενείς σε επαφή τόσο με το σχολείο όσο και με τα υπόλοιπα δίκτυα-θεσμούς κοινωνικής ένταξης.

Όσον αφορά την θεραπεία της σχιζοφρένειας –και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες ιατρικές-φαρμακευτικές θεραπείες- οι επιστήμονες προσανατολίζονται σε ψυχοδυναμικές τεχνικές αντιμετώπισής της.

Σημαντικότατος ρόλος στην επιβράδυνση, αν όχι την εξάλειψη, των συμπτωμάτων αποδίδεται στην κοινωνικοποίηση του ασθενούς.

Τα αποτελέσματα των ερευνών του PIER πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αναμένονται μέσα στην προσεχή διετία.