Δεν είναι μετεωρολόγος, αλλά προβλέπει τον καιρό
«Από μικρό παιδί παρακολουθούσα τους μεγαλύτερους να ασκούνται στην τεχνική πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων. Ζώντας στην ύπαιθρο άλλωστε και απασχολούμενοι με την κτηνοτροφία και καλλιεργώντας τη γη, είχαν ανάγκη για μετεωρολογικές προβλέψεις. Φυσικά δεν υπήρχαν οι δυνατότητες για πρόβλεψη από κάποιον επίσημο φορέα. Έτσι, ανέπτυξαν μόνοι τους μεθόδους για να προλέγουν τον καιρό, τις οποίες ακολουθώ κατά γράμμα κι εγώ σήμερα».
O κ. Γιώργος Ρούφος, 70 χρονών, ζει στην Αλεξανδρούπολη και είναι ο πιο απαραίτητος συνομιλητής αγροτών, κτηνοτρόφων, ναυτικών και ταξιδιωτών που τον συμβουλεύονται ανελλιπώς για την πρόγνωση μετεωρολογικών φαινομένων, ακόμα και 145 μέρες από την ημέρα της πρόβλεψης!
«Οι πλούσιες εικόνες από την παιδική μου ηλικία σχετικά με την πρόβλεψη του καιρού με βοήθησαν ώστε πολλά χρόνια αργότερα, γύρω στο 1980, να ξεκινήσω να δημοσιοποιώ τις προβλέψεις μου με μεγάλη, όπως αποδείχθηκε, ευστοχία. Μου έγιναν επαγγελματικές προτάσεις συνεργασίας τα τελευταία χρόνια από κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά ποτέ δεν το αντιμετώπισα ως επαγγελματική ενασχόληση, παρά μόνο ως χόμπι», λέει.
Η μορφή του φεγγαριού, τα ημερομήνια αλλά και η πρόβλεψη των 145 ημερών είναι οι οδηγοί του κ Ρούφου στο έργο της πρόβλεψης του καιρού. Όταν κάποιος επιχειρεί να αμφισβητήσει τις προβλέψεις αυτού του είδους ως αντιεπιστημονικές, εκφράζει την διαφωνία του. Πιστεύει ότι οι μέθοδοι των πρακτικών μετεωρολόγων δεν απέχουν από τις προβλέψεις της επιστήμης. Γι΄ αυτό μάλιστα, μιλά τακτικά και ανταλλάσσει απόψεις και τον συμβουλεύονται γνωστοί μετεωρολόγοι που εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων.
Το φεγγάρι
«Το φεγγάρι δίνει βέβαια αξιόπιστη πρόβλεψη αλλά μόνο για έναν μήνα. Όρθιο φεγγάρι, ξάπλα ο καπετάνιος - ξαπλωτό φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος», λέει σχηματικά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εξηγήσει τις προβλέψεις του για τις καιρικές μεταβολές με βάση την εμφάνιση της Σελήνης στον ουρανό.
Ρίχνει το βάρος των προβλέψεών του στη μέθοδο των 145 ημερών, η οποία παρουσιάζει μέγιστη αξιοπιστία τους χειμερινούς μήνες και παραμένει αξιόπιστη και την άνοιξη με εξαίρεση το καλοκαίρι, οπότε και οι αποκλίσεις είναι μεγαλύτερες.
«Οι πρόγονοί μας διαπίστωσαν με εμπειρικό τρόπο και μέσα σε διάστημα πολλών χρόνων ότι οι καιρικές συνθήκες που ίσχυαν την ημέρα της διασταύρωσης δύο προβάτων θα ίσχυαν και ύστερα από 145 ημέρες. Με τον τρόπο αυτό και κρατώντας συνεχείς σημειώσεις που αφορούσαν το ζευγάρωμα των οικόσιτων ζώων τους, κατόρθωναν να διαθέτουν ασφαλή πρόβλεψη των φαινομένων σε βάθος πέντε μηνών».
Δίκτυο ανταποκριτών
Οι προβλέψεις του αφορούν ολόκληρη την Ελλάδα, αφού διαθέτει σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα δίκτυο τοπικών ανταποκριτών σε απόσταση μεγαλύτερη των 70 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί και το χιλιομετρικό όριο της αυτονομίας των προβλέψεών του. Αυτοί τον ενημερώνουν για τον καιρό σε συγκεκριμένες μέρες που τους ζητά, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να επεξεργαστεί τα δεδομένα που του δίνονται και να προβαίνει στις εκτιμήσεις του.
«Ο επιστήμονας μετεωρολόγος κάνει προβλέψεις που δεν ξεπερνούν τη μια εβδομάδα. Στον αντίποδα, εγώ μιλώ για τον καιρό που θα κάνει ύστερα από μήνες. Σέβομαι τη δουλειά τους και τους παρακολουθώ αλλά είναι άλλο αυτό που κάνουν και άλλο πράγμα η δική μου δουλειά. Άλλωστε ο κόσμος εδώ πιο πολύ με ρωτά και με εμπιστεύεται για τον καιρό παρά τους μετεωρολόγους».
Περιθώριο λάθους
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας των προβλέψεών του εκτιμά ότι το περιθώριο λάθους δεν ξεπερνά το 20%. «Λάθη κάνουν όλοι. Δεν θα μπορούσα να είμαι αλάνθαστος, αλλά για τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις η απόκλιση της τάξης του 20% είναι δικαιολογημένη», καταλήγει.
Τα αυγουστιάτικα ημερομήνια
ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ που παραπέμπουν σε καταγραφή των πρώτων δώδεκα ημερών του Αυγούστου οι οποίες αντιστοιχούν με τους 12 μήνες του χρόνου, ο Γιώργος Ρούφος εκφράζει επιφύλαξη, λέγοντας ότι με αυτήν την μέθοδο η πρόβλεψη είναι «δύσκολη και επισφαλής».
«Οι παλιότεροι κατέγραφαν τα «ημερομήνια» με το παλιό ημερολόγιο και ήταν σίγουρα πιο ρεαλιστική η πρόβλεψη γιατί θεωρώ ότι η πραγματική αντιστοίχιση του καιρού με τις εποχές του χρόνου αποτυπώνεται στο παλιό ημερολόγιο που ήταν 13 μέρες πίσω. Εγώ, εκ των πραγμάτων, αναγκάζομαι να κάνω προβλέψεις και με το παλιό και με το νέο».
Η πρόβλεψή του μέχρι τα Χριστούγεννα μιλά για ήπιο φθινόπωρο, χωρίς κρύο και ιδιαίτερες βροχές, εκτός από τον Νοέμβριο, και για Χριστούγεννα με σχετική καλοκαιρία. Όσο για τον Αύγουστο, τον κυριότερο μήνα των διακοπών, εκτιμά ότι θα έχει βροχές, όπως είχε άλλωστε και ο Ιούλιος. «Είχα προβλέψει από την άνοιξη ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν δροσερό, πράγμα που επιβεβαιώθηκε».
Δάμων Δαμιανός