promotional banner

Το νησί Char Atra και η περίοδος των μουσώνων




Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τους κατοίκους του νησιού Char Atra που βρίσκεται στη μέση του Ποταμού Γάγγη στο Μπαγκλαντές, καθώς έχει αρχίσει η περίοδος των μουσώνων στη Νότια Ασία και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιμετωπίσει η εν λόγω περιοχή καταστροφικές πλημμύρες.

Αντί οι 10,000 κάτοικοι του νησιού να πηγαίνουν να κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά ή να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, θα χρειαστεί να κολυμπούν ή να σκαρφαλώνουν στα μπανανόδεντρα για να σωθούν.

Η ροή των υδάτων του ποταμού είναι πολύ δυνατή και το έδαφος του νησιού είναι αμμώδες και γεμάτο βούρκους, καθιστώντας δύσκολο το γεγονός να μπορέσουν να προστατευτούν οι άνθρωποι από τις πλημμύρες.

Μια κάτοικος του νησιού η Βegum Hasina δήλωσε, ότι κατά τη διάρκεια των περσινών πλημμύρων αναγκάστηκε να δέσει τα παιδιά της στα κρεβάτια τους για να μην παρασυρθούν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και πνιγούν.

Για να μπορέσουν να προστατευτούν και να φτιάξουν πιο ασφαλή σπίτια, το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά οι κάτοικοι του εν λόγω νησιού, είναι πάρα πολύ φτωχοί ώστε είναι αδύνατο να κάνουν κάτι τέτοιο.

Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων του νησιού είναι η αλιεία και η γεωργία. Λόγω της φτώχειας που επικρατεί, εκείνοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά αναγκάζονται και πηγαίνουν ως εργάτες στις γειτονικές πόλεις, αφήνοντας τις γυναίκες τους πίσω για να φροντίσουν τα παιδιά τους.


Τα σπίτια τους είναι κτισμένα πάνω στην άμμο και με τις πλημμύρες πρόκειται να καταστραφούν.

Η Begun Hasima γνώρισε κάποτε έναν άνθρωπο που ζούσε κατά μήκος του ποταμού, ο οποίος αναγκάστηκε να μετακομίσει 22 φορές στη ζωή του, αφού κάθε ένα από τα σπίτια του, καταστρεφόταν από τις πλημμύρες.

Το πιο ασφαλέστερο κτίριο είναι το σχολείο που υπάρχει και χρησιμεύει σαν καταφύγιο κατά τη διάρκεια κυκλώνων και πλημμύρων.

Ο διευθυντής του σχολείου Mohammed Abdur Rashid δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σχολείο έχει ανοικοδομηθεί 8 φορές, από τότε που ήταν εκείνος μαθητής.

Ο Rashid δήλωσε ότι οι καλύτεροι μαθητές του ονειρεύονται να φύγουν από το νησί και να βρουν δουλειά σε μια μεγάλη πόλη όπως η Ντάκα, η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Άλλοι πάλι σκέφτονται να μεταναστεύσουν, δεδομένου ότι πολλές οικογένειες στη περιοχή έχουν συγγενείς που εργάζονται στην Ιταλία. Μόνο ένα μικρό μέρος των παιδιών παρακολουθεί το σχολείο, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να εισαχθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα επιβιώσουν στο μέλλον τα παιδιά καθώς θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, συμπλήρωσε ο Rashid.

Το Μπαγκλαντές είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα και ευάλωτη στη κλιματική αλλαγή, καθώς προβλέπεται από τα μέσα του αιώνα, άνοδος των επιπέδων της στάθμης της θάλασσας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τις παράκτιες περιοχές και να μείνουν εκατομμύρια άνθρωποι άστεγοι.

Το νερό του Γάγγη γίνεται ήδη πιο αλμυρό, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, απειλώντας να μετατρέψει σε άγονη γη τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το Μπαγκλαντές είναι περισσότερο ευάλωτο σε τροπικές καταιγίδες και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν συχνότερους καταστροφικούς κυκλώνες.

Επίσης το λιώσιμο των πάγων στα Ιμαλάια, θα μπορούσε να προκαλέσει χειρότερες πλημμύρες στο μέλλον, αφού το 40% των υδάτων του ποταμού Γάγγη προέρχεται από τους εν λόγω παγετώνες.

Η κυβέρνηση πιέζει για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από τις πλούσιες χώρες, που ευθύνονται για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, για να βοηθήσει τους κατοίκους του νησιού Char Atra να προσαρμοστούν στη κλιματική αλλαγή, πριν είναι πάρα πολύ αργά.