promotional banner

Είναι οι αριστερόχειρες Genius;



Το 2020 θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο

Κάθε απλή δραστηριότητα μπορεί να αποβεί για τους αριστερόχειρες σε μια μεγάλη ταλαιπωρία. Το τετράδιο, το βιβλίο, το ποντίκι του υπολογιστή, ένα μουσικό όργανο, το μπρίκι του καφέ, το ρολόι, οι πόρτες, τα παράθυρα έχουν κατασκευαστεί για ανθρώπους που χρησιμοποιούν κυρίως το δεξί χέρι.

Ολα αυτά μέχρι την τελευταία εικοσαετία. Οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων απέδειξαν ότι οι αριστερόχειρες δεν αποτελούν κάποιο καπρίτσιο της φύσης, απλώς είναι ζήτημα γονιδίων. Σηνήθως οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν το αριστερό πόδι για να κλοτσήσουν την μπάλα και το αριστερό μάτι για να δουν στον φακό της φωτογραφικής μηχανής.

Και να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες οι αριστερόχειρες αντιμετωπίζονταν ως μιάσματα, και σχολεία, εκκλησία και οικογένεια κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουν τα αριστερόχειρα παιδιά στον ...ίσιο δρόμο.

Κι όμως, μιλάμε για το ένα δέκατο του πληθυσμού του πλανήτη, δηλαδή για 600 εκατομμύρια ανθρώπους. Μέχρι το 2020 οι αριστερόχειρες θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι άνδρες έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να είναι αριστερόχειρες από ό,τι οι γυναίκες, ενώ οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα από τους ετεροφυλόφιλους να είναι αριστερόχειρες.

Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έγιναν άλματα τα τελευταία χρόνια ώστε να διευκολυνθούν οι αριστερόχειρες και κυρίως τα παιδιά. Ανοιξαν καταστήματα με ειδικά προϊόντα και επινοήθηκαν νέα συστήματα διδασκαλίας για τα σχολεία. Μάλιστα απέκτησαν και την παγκόσμια ημέρα τους, τη Left-Hander's Day, που εορτάζεται στις 13 Αυγούστου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα την περίδο εκείνη οι περισσότεροι λείπουν διακοπές, τα σχολεία είναι κλειστά, έτσι δεν γίνεται κάποια εκδήλωση για τα αριστερόχειρα παιδιά.

Παρ' όλα αυτά, οι έρευνες δείχνουν ότι ο δείκτης νοημοσύνης (IQ) των αριστερόχειρων είναι υψηλότερος από των δεξιόχειρων. Απόδειξη: Ας θυμηθούμε ορισμένους μόνο διάσημους αριστερόχειρες: Αριστοτέλης, Ιούλιος Καίσαρας, Μέγας Αλέξανδρος, Ναπολέων Βοναπάρτης, Αϊνστάιν, Τσάρλι Τσάπλιν, Γκάντι, και τελευταία οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα.