Προς μείωση των τιμών στο γρήγορο internet
Φθηνότερα τιμολόγια για το ευρυζωνικό internet τα επόμενα χρόνια, καθώς υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις στα τιμολόγια των σχετικών υπηρεσιών, προέβλεψε χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης.
Σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας τον απολογισμό της 4ετούς θητείας του στην Επιτροπή ο κ. Αλεξανδρίδης εκτίμησε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης των τιμολογίων των ευρυζωνικών συνδέσεων τονίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές είναι πλέον σχετικά καλές, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί ως και 78% στις μεγάλες ταχύτητες.
Ενημέρωση
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι χθες δόθηκε προς χρήση μία νέα υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες με ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ να γνωρίζουν σε χαρτογραφική απεικόνιση τα κέντρα και δίκτυα όλων των παρόχων, ώστε να προσδιορίζουν την ποιότητα σύνδεσής τους.
Πρόκειται για το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφόρησης του Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου (GIS) που τέθηκε πλέον σε λειτουργία, απεικονίζοντας τις υποδομές των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοτηλεοπτικών και ευρυζωνικών δικτύων στην ελληνική επικράτεια, έτσι ώστε οι καταναλωτές, μέσω του διαδικτύου να μπορούν να εντοπίσουν πού έχει ευρυζωνικά δίκτυα και σε ποιες ταχύτητες, να αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες των παρόχων και να συγκρίνουν τις τιμές τους.
Επίσης προς χρήση δόθηκε χθες και μία νέα υπηρεσία, στην οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να θέσουν τα ερωτήματά τους σχετικά με οτιδήποτε τους απασχολεί σχετικό με τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία και κεραίες, ενώ παράλληλα θα μπορούν στην ίδια ιστοσελίδα να διατυπώνουν επώνυμα και τις καταγγελίες τους.
Υπηρεσίες
Στις νέες υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΤΕ είναι και αυτή που αφορά στους παρόχους τηλεπικοινωνιών σύμφωνα με την οποία κάποιος πάροχος μπορεί να πληκτρολογήσει μία περιοχή και μέσω ενός χάρτη θα του γνωστοποιεί πόσες εταιρείες έχουν αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών σε κάθε οδό.
Μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα την 3η Σεπτεμβρίου όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής έχουν αναπτύξει παράλληλο δίκτυο οπτικών ινών τέσσερις εταιρείες δαπανώντας πολλά εκατ. ευρώ κάτι που θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει μέσω της συνεγκατάστασης.
Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του, η οποία λήγει στο τέλος Ιουλίου: «Στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας η ΕΕΤΤ έχει κάνει σημαντικό έργο, το οποίο όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, και εγώ θα ήμουν διαθέσιμος να συνεχίσω το έργο αυτό και την επόμενη τετραετία», είπε ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνησε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αλεξανδρίδης:
•Έως τον Οκτώβριο, η διείσδυση στην ευρυζωνική πρόσβαση θα φτάσει στο 17%.
•2 στους 3 συνδρομητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλον πάροχο εκτός του ΟΤΕ.
•Πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει το 50% του πληθυσμού, ενώ η πρόσβαση στο γρήγορο Ιντερνετ που ήδη φτάνει το 15,5%, αναμένεται να ξεπεράσει το 17% ως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
•Τα 2/3 του πληθυσμού έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν απευθείας από εναλλακτικούς παρόχους.
Τέλος ο κ. Αλεξανδρίδης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αν δούμε ότι τα άλλα ρυθμιστικά πλαίσια δεν φέρουν αποτέλεσμα, ο λειτουργικός διαχωρισμός του ΟΤΕ παραμένει στη φαρέτρα του ρυθμιστή. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, δεν έχει κλείσει».