Η εκδίκηση προκαλεί λύπη
Όσοι άνθρωποι ακολουθούν στη ζωή τους το ρητό "οφθαλμόν αντί οφθαλμού", γίνονται λιγότερο χαρούμενοι και πετυχημένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του ολλανδικού πανεπιστημίου του Μάαστριχτ υπό τον καθηγητή Τόμας Ντόμεν και του γερμανικού πανεπιστημίου της Βόννης υπό τον καθηγητή Άρμιν Φαλκ, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο οικονομικό περιοδικό "Economic Journal".
Συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν τη λογική "μία σου και μία" μου" και τείνουν να ανταποδίδουν στα ίσα αυτά που τους κάνουν οι άλλοι, τελικά είναι πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι, να έχουν λιγότερους φίλους και γενικά να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι.
Αντίθετα, όσοι "στρέφουν και το άλλο μάγουλο", κατά την προτροπή της Καινής Διαθήκης ή απλώς δεν θεωρούν απαραίτητο να ανταπαντήσουν σε μια εναντίον τους πράξη, είναι πιθανότερο να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα, πιο ευτυχισμένη, αλλά και πιο άνετη υλικά.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις ετήσιες έρευνες του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών σε 20.000 άτομα στη Γερμανία, που αναλύουν τις κοινωνικο-οικονομικές τους απόψεις, με στόχο να καταγράψουν τις επιπτώσεις της λεγόμενης "αρνητικής ανταποδοτικότητας" στην αγορά εργασίας, στο εισόδημα και στην ευτυχία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχτηκαν ότι ξεπληρώνουν τους άλλους με το ίδιο νόμισμα, είτε κάνοντας ανάλογες χάρες γι' αυτούς, είτε αντίθετα εκδικούμενοι για τις εναντίον τους πράξεις.
Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: όσους τείνουν να εκδικούνται και όσους προτιμούν να συγχωρούν. Προέκυψε ότι οι πρώτοι έχουν μικρότερο κύκλο φίλων και γνωστών και εκδηλώνουν μεγαλύτερο βαθμό δυσαρέσκειας στη ζωή τους.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι δεύτεροι (οι πιο καλόκαρδοι) κατά μέσο όρο τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες υπερωρία, μόνο όμως όταν θεωρούν δίκαιη την αμοιβή τους, και γενικότερα κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους εκδικητικούς τύπους.
Από την άλλη, σύμφωνα με την μελέτη, οι εκδικητικοί χαρακτήρες δεν ακολουθούν πάντα την εξίσωση "περισσότερα χρήματα ίσον περισσότερη εργασία" και όχι σπάνια, στο εργασιακό τους περιβάλλον, εκδικούνται αρνούμενοι να εργαστούν ή κάνοντας σαμποτάζ.
Το γεγονός αυτό οδηγεί στο να χάνουν συχνότερα τη δουλειά τους, με συνέπεια να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με τους μη εκδικητικούς.