promotional banner

Η καθιστική ζωή παχαίνει τους Έλληνες


Η εγκατάλειψη της μεσογειακής δίαιτας και η καθιστική ζωή ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις ολοένα αυξανόμενες τάσεις παχυσαρκίας του σύγχρονου Έλληνα. Μάλιστα, η έλλειψη άσκησης αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικών διαταραχών.

Η σχέση της άσκησης και της διατροφής με τη γενικότερη υγεία του ατόμου αποτελεί το αντικείμενο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Διατροφής, Άσκησης, Αθλητισμού και Υγείας που θα πραγματοποιηθεί 15-17 Μαΐου στην Αθήνα (ξενοδοχείο, Divani Caravel). Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το The Center for Genetics, Nutrition & Health, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλύσουν τις συνέπειες του σύγχρονου, δυτικού τρόπου ζωής στην υγεία μας. Επισημαίνεται ότι από το 1996 οι ειδικοί που συμμετέχουν στο συνέδριο δημοσίευσαν την διακήρυξη της Ολυμπίας σχετικά με την διατροφή και την άσκηση, η οποία περιλαμβάνει δέκα κύρια σημεία.

Τη σημασία της έλλειψης άσκησης για την επιδείνωση της υγείας μας δείχνει γλαφυρά η μελέτη ΑTTICA που πραγματοποίησαν από κοινού η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου με το τμήμα Διατροφής της Χαροκοπείου Σχολής. Η μελέτη περιέλαβε δείγμα 3.042 υγιών ανδρών και γυναικών και διήρκησε από το 2001-2006. Σκοπός της, η ανίχνευση των αιτίων που προκαλούν αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης ATTICA το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος, οι διατροφικές συνήθειες και η γενικότερη ποιότητα ζωής του ατόμου βρέθηκαν να είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την εγκατάλειψη της άσκησης. Συνολικά οι γυναίκες ασκούνται λιγότερο, όμως το ποσοστό των ανδρών που εγκαταλείπουν την άσκηση όσο μεγαλώνουν είναι διπλάσιο από αυτό των γυναικών.

Ακόμα πιο ανησυχητικά όμως είναι τα ευρήματα των επιστημόνων σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σε έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, 1 στους 3 έφηβους (ποσοστό 30,9%) δεν ασχολείται με κανενός είδους αθλητική δραστηριότητα! Τα κορίτσια αποδεικνύονται και εδώ πιο νωθρά, καθώς 4 στα 10 δεν κάνουν καμία άσκηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια φθάνει το 22%.

Η έρευνα περιέλαβε δείγμα 1.003 μαθητών γυμνασίου και λυκείου ηλικίας 13 έως 16 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μαθητές που ασκούνται καταναλώνουν τρόφιμα πολύ πιο θρεπτικά και υγιεινά σε σύγκριση με τους μαθητές που δεν ασκούνται. Επίσης, σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών φάνηκε ότι παίζει η οικογένεια και το σχολείο.

Σε ότι αφορά την μεσογειακή διατροφή, έρευνα του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι η τήρηση της μεσογειακής δίαιτας συνεπάγεται ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας και για μακρότερη επιβίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη των ‘παραδοσιακών’ ελληνικών φαγητών, σε ότι αφορά την διατροφική τους αξία, ξεκίνησε από 1992 και σήμερα η μελέτη έχει επεκταθεί σε 13 Ευρωπαϊκές χώρες. Όπως έδειξε η έρευνα, η μεγάλη πλειοψηφία των τροφών αυτών είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, συστατικά τα οποία συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση των δεικτών υγείας του ατόμου.

Σοφία Νέτα