Ερωτικά «παιχνίδια» από τα δεκατέσσερα
Ενα αρκετά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων εφήβων έχει την πρώτη του ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία έως τα 15 του χρόνια, με σχετική άγνοια σε θέματα σεξουαλικής αγωγής και προστασίας έναντι των νοσημάτων που μεταδίδονται με το σεξ.
Αυτό προκύπτει από έρευνα για τη σεξουαλικότητα που έγινε σε 1.538 εφήβους της Αττικής (735 αγόρια και 803 κορίτσια, μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, από 20 σχολεία της Αττικής, με μέσο όρο ηλικίας τα 15 χρόνια).
Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σκιαγραφεί την ανάγκη σεξουαλικής αγωγής και πληρέστερης πληροφόρησης των Ελλήνων εφήβων.
Ολοκληρωμένες επαφές
Το 16% των εφήβων (1 προς 3 όσον αφορά στην αναλογία κοριτσιών-αγοριών) αναφέρει ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές με μέση ηλικία έναρξης τα 14, συν-πλην 1,5 χρόνο. Ενα επιπλέον ποσοστό 20% των εφήβων δηλώνει κάποιου άλλου είδους σεξουαλική εμπειρία (εκτός της διεισδυτικής επαφής) με μέση ηλικία έναρξης τα 13,5 συν-πλην 1,5 χρόνο.
Σχετικά με τις μεθόδους προστασίας και αντισύλληψης ένα μεγάλο ποσοστό δεν είναι προστατευμένο έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το 1/3 των 1.538 εφήβων είτε δεν χρησιμοποιεί κάποια αντισυλληπτική μέθοδο είτε χρησιμοποιεί αναξιόπιστες μεθόδους, όπως η μέθοδος ρυθμού ή απόσυρσης. Αν και το 90,6% χρησιμοποιεί περιστασιακά προφυλακτικό, μόνο το 32% το χρησιμοποιεί σε όλη τη διάρκεια της επαφής και σε κάθε σεξουαλική επαφή. Επίσης το 8,2% των κοριτσιών έχει χρησιμοποιήσει επείγουσα αντισύλληψη.
Οι παράγοντες που συσχετίστηκαν με την ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή ήταν η αστάθεια του
οικογενειακού περιβάλλοντος (πρόσφατο διαζύγιο των γονέων, θάνατος στην οικογένεια, έλλειψη γονέα από το σπίτι), οι σεξουαλικά έμπειροι φίλοι, καθώς και η αναζήτηση πληροφοριών για τη σεξουαλική δραστηριότητα από συνομηλίκους ή τα αδέλφια. Αν και σημαντικό ποσοστό των εφήβων (50%) κρίνει τις γνώσεις του σε θέματα σεξουαλικής δραστηριότητας ικανοποιητικές, η πλειονότητα (70%) θα επιθυμούσε ενημέρωση σε θέματα αντισύλληψης και θα παρακολουθούσε κάποιο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής - το οποίο θεωρούν σημαντικό.
Τα περσινά αποτελέσματα
Tην ανάγκη σεξουαλικής αγωγής και πληρέστερης πληροφόρησης των Ελλήνων εφήβων από επιστημονικές και αντικειμενικές πηγές σκιαγραφεί και η περσινή έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι κύριες πηγές ενημέρωσης των εφήβων για το σεξ ήταν οι φίλοι (37,2%) και οι γονείς (34,2%). Ακολουθούν η τηλεόραση (22,3%) και τα περιοδικά (21,7%).
Σε μικρότερο βαθμό οι έφηβοι ενημερώνονται από το σχολείο (14,3%), τα αδέλφια (14,1%) και τους γιατρούς (6,2%). Οι σωστότερες πηγές πληροφόρησης, σύμφωνα με τους εφήβους για θέματα σεξουαλικής δραστηριότητας, θα έπρεπε να είναι οι γονείς (50,3%), οι φίλοι (27%), το σχολείο (23,2%) και οι γιατροί (21%).
Σχετικά με τις γνώσεις για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), οι περισσότεροι έφηβοι γνώριζαν μόνο το AIDS (35%), ενώ 22,1% γνώριζε το AIDS και την ηπατίτιδα Β. Ελάχιστες ήταν οι γνώσεις για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, ο έρπητας, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ενα πολύ μικρό ποσοστό, το 2,6% από τους εφήβους, έδωσε 100% σωστές απαντήσεις σχετικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ο παράγοντας αλκοόλ
Το 6,4% αναφέρει κατανάλωση αλκοόλ πριν από την πρώτη σεξουαλική επαφή και 4,4% αναφέρει ότι ο σύντροφος είχε καταναλώσει αλκοόλ πριν από την πρώτη σεξουαλική επαφή. Το 65,6% αναφέρει ότι ο πρώτος σεξουαλικός του σύντροφος είχε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ το 19,55% των εφήβων έχει επισκεφθεί ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου (11 προς 1 όσον αφορά στην αναλογία αγόρια-κορίτσια).
Σχετικά με τις μεθόδους προστασίας και αντισύλληψης, 11,8% δεν χρησιμοποιούσε καμία μέθοδο, 45,2% χρησιμοποιούσε αναξιόπιστες μεθόδους όπως η απόσυρση. Παρά το ότι 88,2% δηλώνει ότι χρησιμοποίησε το προφυλακτικό στην πρώτη σεξουαλική του επαφή, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 69,9% για τους μαθητές που χρησιμοποιούν προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή και σε 54,8% για εκείνους που το χρησιμοποιούν σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ενα ποσοστό 7,5% χρησιμοποιούσε αντισυλληπτικό χάπι και το 23,7% είχε χρησιμοποιήσει το χάπι της επόμενης ημέρας.
» INFO
Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί στο παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μεσογείων 24, 6ος όροφος, πτέρυγα «Ελένη Δαλακούρα». Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο www.youth-health.gr και στα τηλέφωνα 210-7710824 και 213-2009806.
Διευθυντής είναι ο καθηγητής Παιδιατρικής Δημήτριος Καφετζής και επιστημονική υπεύθυνος η παιδίατρος Αρτεμις Τσίτσικα.
Η Μονάδα αυτή λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2006 και παρέχει υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες εφήβων 10-19 χρόνων. Διαθέτει ομάδες ειδικών για οποιοδήποτε θέμα αφορά την εφηβική ηλικία.
Οι αριθμοί
16% Των εφηβων αναφέρει ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές με μέση ηλικία έναρξης τα 14
90,6 στουσ εκατο νέους χρησιμοποιούν περιστασιακά προφυλακτικό
6,4% αναφερει κατανάλωση αλκοόλ πριν από την πρώτη σεξουαλική πράξη
65,6 στουσ ΕΚΑΤΟ αναφέρουν ότι ο πρώτος σεξουαλικός του σύντροφος είχε μεγαλύτερη ηλικία
19,55 στους 100 εφήβους έχουν επισκεφθεί ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου
37,2% των εφηβων ενημερώθηκε για το σεξ από φίλους, το 34,2% από τους γονείς, το 22,3% από την τηλεόραση και το 21,7% από περιοδικά
2,6% εδωσε 100% σωστές απαντήσεις σχετικά με τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Ντέπυ Σκανάτοβιτς
μαθήτρια B’ Γυμνασίου
«Καμία ενημέρωση στο σχολείο»
Η Ντέπυ δεν έχει ακόμη σεξουαλική εμπειρία.
Και οι φίλες της δεν έχουν επίσης ανάλογη εμπειρία. «Μόνο μια συμμαθήτριά μου στο σχολείο ήταν έγκυος πέρυσι. Στο σχολείο δεν μας έχει γίνει καμία ενημέρωση για το θέμα και τις μεθόδους αντισύλληψης» μας λέει η ίδια. «Προσωπικά έχω ενημερωθεί από τη μαμά μου και από ένα δάσκαλο Οικιακής Οοικονομίας με τον οποίο συζητάμε αυτά τα θέματα. Οχι ότι είναι στην αρμοδιότητά του,
αλλά ο άνθρωπος είναι ανοιχτό μυαλό και πολύ κοντά σε μας τους μαθητές. Στην τηλεόραση επίσης έχω δει εκπομπή από την Τατιάνα Στεφανίδου για το τι πρέπει να προσέχουμε». Η Ντέπυ όταν
βγαίνει με τις φίλες της πηγαίνουν σε Ιντερνετ ή απλό καφέ ή και για ψώνια. Και η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τα αγόρια αλλά και για το σχολείο, τα τεστ και το φορτωμένο πρόγραμμα της εβδομάδας.
Aπ. Τ.
μαθητής Γ’ Γυμνασίου
«Συζητώ με τη μητέρα μου»
Ο Απ. έχει φιλενάδα, μία συμμαθήτρια από άλλο τμήμα, αλλά η σχέση τους περιορίζεται στα φιλιά.
Ολα όσα ξέρει για το σεξ τα γνωρίζει από τη μητέρα του, στο σχολείο του δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση. Ο ίδιος βέβαια το προτιμάει, γιατί όταν στα διαλείμματα στο σχολείο παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι «τι θα κάνει ο κύριος στην κυρία», που συνήθως λένε «θα τη φιλήσει», είναι πολλοί οι καθηγητές που τους το απαγορεύουν. «Μόνο μερικές καθηγήτριες μας αφήνουν», αναφέρει, «και εκείνες μας προειδοποιούν να σταματήσουμε όταν βλέπουν αυτούς που είναι αντίθετοι στο παιχνίδι». Στο σχολείο φλερτάρουν και όταν ένα κορίτσι τους αρέσει πάνε και της μιλάνε.
Από μεθόδους αντισύλληψης ο Απ. γνωρίζει το προφυλακτικό και το αντισυλληπτικό χάπι. «Με τους φίλους μου όταν βγαίνουμε πάνε σινεμά στο Mall και μετά βόλτες στα μαγαζιά για ρούχα. Αγαπημένα μας θέματα συζήτησης το ποδόσφαιρο και τα κορίτσια!».
Kωνσταντίνος Σ.
μαθητής Β’ Λυκείου
«Προφυλακτικό μόνο στην αρχή»
Εχει ολοκληρωμένες σχέσεις με την κοπέλα του εδώ κι ένα χρόνο. Τα πιο πολλά για το σεξ τα έμαθε από τη συνδρομητική τηλεόραση.
«Τα συζητάμε και με την παρέα, ψάχνουμε και στο Ιντερνετ. Υπάρχουν ένα σωρό sites γι’ αυτά τα θέματα. Στην αρχή χρησιμοποιούσαμε προφυλακτικό, η κοπέλα μου φοβόταν. Τώρα εφαρμόζουμε πιο πολύ το “τράβηγμα”, μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί καμία στραβή.
Στο σπίτι δεν συζητάμε για το σεξ. Μια φορά, πριν από χρόνια, πήγε ο πατέρας μου να ανοίξει συζήτηση, ήταν πολύ αμήχανη η φάση.
Μου είπε κάτι γενικά, να προσέχεις και τέτοια. Τις περισσότερες συμβουλές μού τις έδωσε ο κολλητός μου που το είχε κάνει στο μεταξύ, είναι ο πιο έμπειρος της παρέας».
Δανάη Γραμματικού
μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου
«Πληροφόρηση από την TV»
Δεν έχει αγόρι. Τα πιο πολλά για το σεξ τα έμαθε από τη μητέρα της και από την τηλεόραση σε διάφορες εκπομπές αποσπασματικά. Κάποια ενημέρωση είχε επίσης από το φετινό βιβλίο βιολογίας. «Με τις φίλες μου μιλάμε για τα αγόρια και το σχολείο, μέσω Ιντερνετ στο Hi5 και με γραπτά μηνύματα στο κινητό.
Και στις βόλτες που πάμε σε καφετέριες κοντά στο σπίτι μας ή στο Mall συνήθως για να παίξουμε μπόουλινγκ».
Ο ρόλος των γονιών
Η σεξουαλικότητα αποτελεί μια ιδιαίτερα σύνθετη λειτουργία - αποτέλεσμα της επίδρασης τόσο βιολογικών όσο και ψυχοκοινωνικών-περιβαλλοντικών παραγόντων. Είναι επίσης η απόδειξη ότι οι άνθρωποι χρειάζονται την επαφή με άλλους ανθρώπους και αυτή η ανταλλαγή συναισθημάτων και εμπειριών ξεκινά με τη γέννηση και τελειώνει με το τέλος της ζωής.
Η σεξουαλική αγωγή ξεκινά από τη βρεφική και νηπιακή ακόμη ηλικία. Αν και τα πρώτα χρόνια ζωής είναι απόλυτα καθοριστικά, η εφηβεία είναι η ηλικία που το σώμα «ξυπνάει» και η σεξουαλικότητα εκφράζεται πιο έντονα από κάθε άλλη περίοδο της ζωής, ως έκφραση της ορμονικής «έκρηξης» που ακολουθεί την ορμονική νηνεμία της παιδικής ηλικίας. Οι μεταβολές είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα (σωματικές, γνωσιακές, ψυχοκοινωνικές) και οι ανάγκες του εφήβου σχετίζονται με τη διαχείριση αυτών των αλλαγών με ζητούμενο την κατάκτηση των βασικών στόχων της περιόδου αυτής, με όσο λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις ή δυσκολίες που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν από λανθασμένους χειρισμούς.
Μετά την είσοδο στην πρώιμη εφηβεία και πριν από την ηλικία των 12 ετών, οι γονείς θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την πρώτη συζήτηση με προσωπικό χαρακτήρα με το παιδί. Ο γονιός (προτιμότερο του ιδίου φύλου με το παιδί) θα θίξει θέματα ανατομίας, εφηβικής ανάπτυξης, αναπαραγωγικής λειτουργίας, αντισύλληψης, εγκυμοσύνης, σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων κ.λπ.
Ολα αυτά τα θέματα δεν καλύπτονται βέβαια με μία και μόνο συζήτηση και η διαδικασία ενημέρωσης είναι συνεχής και δυναμική, εξατομικευμένη ανάλογα με την ανάπτυξη του εφήβου και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε ζευγαριού «γονιός-έφηβος».
Η κ. Αρτεμις Τσίτσικα είναι λέκτορας Παιδιατρικής-Εφηβικής Παιδιατρικής. Επιστημονική υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ