promotional banner

Κρίσιμη η παιδική ηλικία για την ανάπτυξη γερών οστών


Από την παιδική ηλικία πρέπει να εξασφαλίζεται 'απόθεμα' ασβεστίου ικανό να ισχυροποιήσει τα οστά. Ειδικότερα, στην παιδική και εφηβική ηλικία συνστάται η συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων σε επαρκείς ποσότητες, καθώς αποτελούν την κυριότερη πηγή πρόσληψης ασβεστίου.

Παράλληλα, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει ν΄αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ, οινοπνεύματος και αναψυκτικών, καθώς και το κάπνισμα, γιατί βλάπτουν τη μελλοντική υγεία των οστών τους. Έχει βρεθεί ότι η κατάχρηση καφεΐνης και οινοπνεύματος, καθώς επίσης και το κάπνισμα σχετίζονται με τη μείωση της οστικής πυκνότητας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως, η αποφυγή τους από τα νεαρά άτομα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέτρο πρόληψης της οστεοπόρωσης.

Επίσης, η πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής έχει συσχετιστεί με την καλή υγεία των οστών, αφού επιδρά θετικά στην αύξηση της Κορυφαίας Οστικής Μάζας. Τα αποτελέσματα διαφόρων σχετικών μελετών έχουν δείξει ότι η χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή – η οποία είναι συνηθισμένη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας – συμβάλλει στη μυϊκή αδυναμία, στη μείωση του συντονισμού των κινήσεων αλλά και των προστατευτικών μηχανισμών. Εξαιτίας των παραγόντων αυτών αυξάνεται αντίστοιχα και ο κίνδυνος πτώσης και επομένως κατάγματος του περιφερικού σκελετού.

Τα παραπάνω επισήμανε ο δρ Γεώργιος Τροβάς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ), με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο που οργανώνει η ΕΕΜΜΟ και το οποίο θα λάβει χώρα στην Πάφο της Κύπρου από 25 έως 27 Mαΐου 2007, σε συνεργασία µε το Ελληνικό ΄Ιδρυµα Οστεοπόρωσης και µε την Κυπριακή Εταιρεία Οστεοπόρωσης.

Μεταξύ άλλων εξηγεί ότι η ανεπάρκεια πρωτεϊνών στη διατροφή ασθενών, οι οποίοι έχουν υποστεί οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου και έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή του, αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης ελκών κατάκλισης.

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Πρόσφατες καταγραφές υπολογίζουν τους πάσχοντες από τη νόσο σε 75 εκατομμύρια (Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία ) και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια. Πρακτικά 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα .

Παρά την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας της νόσου, η οστεοπόρωση υποδιαγνώσκεται και υποθεραπεύεται, και ενώ υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα για την αντιμετώπισή της η συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή είναι πολύ φτωχή.

Κατά τη διάρκεια του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό καθώς και όλα τα νεότερα για τη θεραπεία παθήσεων όπως η οστεοπόρωση και άλλες μεταβολικές παθήσεις των οστών.

ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ