promotional banner

Νέα μέθοδος αποκατάστασης οστών με χρήση βλαστοκυττάρων


Οι γιατροί μπορεί σύντομα να διαθέτουν άλλη μια μέθοδο αποκατάστασης βλαβών σε οστά και αρθρώσεις, οπουδήποτε στο σώμα, απλώς με μια ένεση στο χέρι, μέσω της οποίας θα εισάγονται στον οργανισμό βλαστοκύτταρα, τα οποία καθοδηγούνται στη σωστή θέση από μαγνήτες.

Η καινοτομική τεχνική αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου του Keele, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αλίσια ελ Χατζ και τον καθηγητή Τζον Ντόμπσον, σύμφωνα με το BBC. Την πατέντα για τη νέα μέθοδο απέκτησε η εταιρία Magnecell και αναμένεται ότι οι πρώτες εφαρμογές της σε ανθρώπους θα γίνουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

Από τη στιγμή που τα βλαστοκύτταρα εισάγονται στο σώμα, μπορούν στη συνέχεια να καθοδηγηθούν μέσω των μαγνητών ακριβώς στο σημείο της βλάβης, προκειμένου να αρχίσουν την αναγεννητική τους δράση και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων χόνδρων και οστών, όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια. Η νέα τεχνική μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα μετά από ατύχημα ή πάσχοντες από αρθρίτιδα, χωρίς να χρειαστούν επώδυνη χειρουργική επέμβαση ή ισχυρά φάρμακα.

Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή, από το νωτιαίο μυελό του, και στη συνέχεια υφίστανται επεξεργασία στο εργαστήριο, ώστε να αποκτήσουν μια επικάλυψη από μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια, έτσι ώστε τα βλαστοκύτταρα να ανταποκρίνονται στις δυνάμεις των μαγνητικών πεδίων και άρα να είναι ελέγξιμα από τους γιατρούς. Τα ίδια αυτά μαγνητικά σωματίδια έχουν ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθούν τις μαγνητικές τομογραφίες να είναι πιο καθαρές.

Αφού ήδη ανέπτυξε, με τη νέα μέθοδο, καινούρια οστά σε ποντίκια, η βρετανική επιστημονική ομάδα στη συνέχεια θα επιχειρήσει το ίδιο σε κατσίκες, πριν πλέον εστιαστεί σε ανθρώπους.

Σε μια συναφή εξέλιξη, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ Ορέφο, έχουν ήδη θεραπεύσει τέσσερις ασθενείς με προβλήματα στις αρθρώσεις του ισχίου, χρησιμοποιώντας επίσης βλαστοκύτταρα, κι αυτά από το νωτιαίο μυελό, αλλά χωρίς τη βοήθεια μαγνητών. Όπως υποστηρίζουν, είναι θέμα λίγων χρόνων πριν η μέθοδός τους γίνει ρουτίνα για τη θεραπεία χιλιάδων ανθρώπων που υποφέρουν από ανάλογο πρόβλημα στο ισχίο.