promotional banner

Το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου των ασθενών με νοσήματα καρδιάς


Το άγχος οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας όσων ήδη εμφανίζουν καρδιαγγειακό προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Στο παρελθόν πολλές μελέτες έχουν γίνει για την επίδραση της ψυχικής κατάστασης στις καρδιαγγειακές ασθένειες, αλλά το ενδιαφέρον εστιαζόταν στην κατάθλιψη και όχι στο άγχος.

Οι λίγες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το ρόλο του άγχους στις ασθένειες της καρδιάς συνήθως μετρούσαν το επίπεδο άγχους μόνο μια φορά και όχι σε διάρκεια χρόνου.

Η νέα έρευνα, έγινε σε 516 ασθενείς με καρδιακό πρόβλημα, οι οποίοι συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο ανίχνευσης άγχους, κάθε χρόνο για διάστημα 3,4 ετών. Η ομάδα των εθελοντών αποτελείτο κατά 82% από άντρες ηλικίας 68 ετών κατά μέσο όρο.

Όπως ανακοίνωσε ο Dr.Charles Blatt, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, κατά τη διάρκεια της μελέτης σημειώθηκαν 44 καρδιακές προσβολές, που όμως δεν ήταν μοιραίες και 19 θάνατοι.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα υψηλό σκορ στο ερωτηματολόγιο άγχους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ το αρχικό σκορ δεν φάνηκε να σχετίζεται. Οι εθελοντές που είχαν το μέσο όρο του σκορ άγχους στο υψηλότερο 25% είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που το σκορ τους ήταν στο χαμηλότερο 25%.

Μετά από ακόμα πιο αναλυτική επεξεργασία των στοιχείων, έχοντας υπολογίσει την επίδραση της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιολογικά προβλήματα ,φάνηκε πως κάθε ποσοστιαία αύξηση του συνολικού επιπέδου άγχους οδηγούσε σε άνοδο των πιθανοτήτων καρδιακής προσβολής ή θανάτου κατά 6%.

Όπως κατέληξαν οι ερευνητές, τα αρχικά σκορ άγχους απέτυχαν να προβλέψουν αρνητικές εξελίξεις στην ασθένεια υποδεικνύοντας ότι είναι απαραίτητο να αξιολογείται τακτικά το άγχος σε διάρκεια χρόνου.

Οι ερευνητές θεωρούν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η αγωγή στην κατεύθυνση της μείωσης του άγχους μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές των ασθενών με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American College of Cardiology’.