Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι ιδιαίτερα κοινό;
Τo παραπάνω σύνδρομο, πολλές φορές είναι αθώo λειτουργικό σύνδρομο με επίμονη συμπτωματολογία που ανταποκρίνεται σε μικρές τροποποιήσεις στις καθημερινές συνήθειες και σε ελαφρά φάρμακα, πάντοτε όμως επιβάλλεται η λεπτομερής ιατρική εξέταση, μερικές φορές μάλιστα επιβάλλεται ενδελεχής ιατρικός έλεγχος, διότι μπορεί να υποκρύπτονται σοβαρές νόσοι.
Αντιπροσωπεύει σύμφωνα με μελέτες το 1-3% των γενικών παθολογικών συνδρόμων από τα οποία πάσχει ένας άνθρωπος. Σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά ενδέχεται να οφείλεται σε οργανική κόπωση ή εξάντληση του οργανισμού από υπερκόπωση, διαταραχές του ύπνου, παχυσαρκία, κακή διατροφή, διαταραχή του θυρεοειδούς, καρδιακή ανεπάρκεια. Φορείς χρονίων νόσων όπως η ηπατίτιδα, το AIDS, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αυτοάνοσα νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, ο καρκίνος, η υπνική άπνοια, η αναιμία και ο αλκοολισμός, συχνά εμφανίζουν συμπτώματα χρόνιας κόπωσης. Επίσης η χρήση ναρκωτικών ουσιών, ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων όπως οι β-αναστολείς, ενδέχεται να προκαλέσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και γι’ αυτό πριν αποδοθεί σε ψυχολογικούς παράγοντες, πρέπει να προηγείται ιατρική εξέταση.
Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνά με διαταραχές συγκεντρώσεως, κούραση, αδυναμία, πόνους στους μύες, που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες, διαταραχές ύπνου. Οι διαταραχές ύπνου εμφανίζονται με τη μορφή της αϋπνίας ή με τη μορφή της υπνηλίας. Σήμερα η ιατρική επιστήμη μελετάει τον ύπνο με ειδικές μελέτες ύπνου και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου σε νοσοκομειακό περιβάλλον με την απαιτούμενη υποδομή.
Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από δυσχέρεια επέλευσης ή διατήρησης του ύπνου από ενδιάμεση αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρώιμη αφύπνιση ή συνδυασμούς των παραπάνω. Συχνά οφείλεται σε στρες ή σε ψυχολογικές διαταραχές, μπορεί όμως να υποκρύπτει οργανικά νοσήματα όπως, παθήσεις του νευρικού συστήματος, ουραιμία, διαταραχές ηλεκτρολυτών, διαταραχές του θυρεοειδούς, σύνδρομα αναπνευστικής δυσχέρειας, ή οργανική βλάβη από λήψη φαρμάκων.
Τι πρέπει να κάνετε εσείς στους οποίους η ιατρική εξέταση δεν έχει αποδείξει οργανική νόσο και υποφέρετε από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης με αϋπνία:
1. Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ.
2. Αποφύγετε να καπνίζετε, ιδιαίτερα από το μεσημέρι και μετά.
3. Μην πίνετε καφέ, τσάι και αναψυκτικά τύπου κόλα.
Η υπνηλία συνδέεται συχνά με οργανικά νοσήματα όπως είναι το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο, η αναπνευστική πνευμονοπάθεια, τα νευρολογικά νοσήματα, οι καρδιολογικές παθήσεις, οι παθήσεις στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου και οι ενδοκρινολογικές παθήσεις.
Δρ. Σταύρος Παπαργυρόπουλος
Καθηγητής Φυσιολογίας