Γιατί το σκόρδο ωφελεί την καρδιά;
Οι ερευνητές έλυσαν το μυστήριο των ευεργετικών ιδιοτήτων του σκόρδου στην καρδιά. Το μυστικό βρίσκεται στην αλλικίνη, η οποία διασπάται στα σουλφιδικά συστατικά που είναι γνωστά για τις…μυρωδιές τους. Τα συστατικά αυτά αντιδρούν με τα ερυθρά αιμοσφαίρια και παράγουν σουλφίδιο υδρογόνου που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και διατηρεί εύκολη τη ροή του αίματος.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.
Το σουλφίδιο υδρογόνου δημιουργεί μυρωδιά χαλασμένων αυγών και χρησιμοποιείται στην παραγωγή βομβών. Ωστόσο, σε μικρές συγκεντρώσεις παίζει σημαντικό ρόλο στο να βοηθά την επικοινωνία των κυττάρων. Μέσα στα αγγεία ενεργοποιεί τα κύτταρα που σχηματίζουν το εσωτερικό να χαλαρώνουν, προκαλώντας την διαστολή των αγγείων.
Αυτό με τη σειρά του μειώνει την αρτηριακή πίεση, επιτρέποντας στο αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο σε βασικά όργανα και να μειώνει την πίεση στην καρδιά. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αρτηρίες ποντικών που περιχύθηκαν με χυμό από σκόρδο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς η ένταση μέσα στα αγγεία μειώθηκε κατά 72%.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια που εκτέθηκαν σε μικρές ποσότητες χυμού σκόρδου, αμέσως άρχισαν να εκλύουν σουλφίδιο υδρογόνου.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr.David Kraus δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι το σκόρδο στη διατροφή είναι πολύ καλό και πως σε περιοχές που η κατανάλωσή του είναι μεγάλη, όπως στη Μεσόγειο και στην Άπω Ανατολή τα ποσοστά καρδιαγγειακών ασθενειών είναι χαμηλά.
Η ειδικός Judy O’Sullivan, δήλωσε πως η έρευνα είναι εντυπωσιακή και υποδεικνύει ότι το σκόρδο μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την καρδιά, παρότι ακόμη δεν έχει αποδειχτεί πλήρως οτι η κατανάλωση σκόρδου σαν φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Προσθέτει ότι οι μεγάλες ποσότητες σε μορφή συμπληρωμάτων μπορούν να αλληλεπιδράσουν με αντιθρομβωτικά φάρμακα και να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.