promotional banner

Nike και Timberland συμφωνούν στην προστασία του Αμαζόνιου




Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από τη δημοσιοποίηση της έρευνας της Greenpeace «Η σφαγή του Αμαζονίου», και ήδη έχουμε σημαντικές εξελίξεις με την Nike και την Timberland να συνεργάζονται με τη Greenpeace για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη μας.
Η έκθεση της Greenpeace, προϊόν τριετούς ενδελεχούς έρευνας, κατέδειξε τις μεγάλες δυτικές πολυεθνικές εταιρίες ως τους υπαίτιους για τη συνεχόμενη καταστροφή του Αμαζονίου, αφού η αυξανόμενη ζήτηση για κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως το δέρμα, οδηγεί τις ντόπιες κτηνοτροφικές μονάδες στην ανεξέλεγκτη καταστροφή παρθένων δασικών εκτάσεων και τη μετατροπή τους σε βοσκοτόπια. Υπολογίζεται πως κάθε δύο δευτερόλεπτα καταστρέφεται ένα στρέμμα δάσους στον Αμαζόνιο για κτηνοτροφικούς σκοπούς!

Η δημοσίευση της έρευνας προκάλεσε μεγάλο σοκ στην κοινή γνώμη, ενώ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από χιλιάδες καταναλωτές που εν αγνοία τους γινόντουσαν και αυτοί συμμέτοχοι σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στον πλανήτη. Μέσα σε λίγες ημέρες κιόλας, η Nike και η Timberland επικοινώνησαν με την Greenpeace και ζήτησαν συνεργασία από κοινού για μία ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ως αποτέλεσμα, η Nike ανακοίνωσε στις 23 Ιουλίου ότι πλέον θα απαιτεί πιστοποιητικά από τους προμηθευτές δέρματος ότι τα προϊόντα τους δεν προέρχονται από παράνομες κτηνοτροφικές φάρμες εντός του οικοσυστήματος του Αμαζονίου.

Λίγες ημέρες αργότερα η Timberland προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, απαιτώντας ευθέως από τους κτηνοτροφικούς παραγωγούς της Βραζιλίας τη δέσμευση ότι θα σταματήσουν την καταστροφή νέων περιοχών του Αμαζονίου, προκειμένου να αγοράσει τα προϊόντα τους. Αμφότερες οι πολιτικές κατατάσσουν τις δύο εταιρίες – και ειδικότερα την Timberland – σε ηγετική θέση σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης, ενώ αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες πολυεθνικές που εμπλέκονται στην προμήθεια παράνομων κτηνοτροφικών προϊόντων, όπως οι Adidas, Reebok, Honda, Gucci, IKEA, Kraft κα.

Υπενθυμίζεται πως μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έρευνας, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να αποσύρει δάνειο 90 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δώσει στο μεγαλύτερο κτηνοτροφικό παραγωγό της Βραζιλίας, την εταιρία Bertin. Την ίδια ώρα, τρεις από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της χώρας, η Carrefour, η Wal-Mart και η Pão de Açúcar προειδοποίησαν τους παραγωγούς ότι θα σταματήσουν να προμηθεύονται τα προϊόντα τους αν αυτά δεν προέρχονται από ασφαλείς περιοχές.

GREENPEACE