
Δεν αποκλείεται τα μαργαριτάρια του αύριο να είναι μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά από τα σημερινά κι αυτό θα οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση. Πρόσφατα Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν δύο πρωτεΐνες, ονόματι Pif 80 και Pif 97, χωρίς τις οποίες τα μύδια, τα στρείδια και άλλα μαλάκια δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν τα μαργαριτάρια τους.
Στην έρευνά τους, που χαρακτηρίστηκε «θεμελιώδης» από τον Αμερικανό επιστήμονα Νιλς Κρόγκερ, οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν έναν ειδικά τροποποιημένο ιό με σκοπό να μειώσουν κατά 40% την παραγωγή των πρωτεϊνών αυτών σε μαργαριτοφόρα στρείδια και το πέτυχαν. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να μη σχηματίζονται μαργαριτάρια, πράγμα που επιβεβαίωσε ότι με τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες τα μαλάκια φτιάχνουν τα μαργαριτάρια. Τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να δουν αν αυξάνοντας την ποσότητα των δύο πρωτεϊνών θα επιταχυνθεί η παραγωγή των μαργαριταριών από τα στρείδια. Αν το πείραμα επιτύχει, θα ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγή μεγαλύτερων μαργαριταριών και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο…