«Αχίλλειος πτέρνα» των βακτηρίων δίνει ελπίδες για ισχυρότερα αντιβιοτικά
Η ανακάλυψη ενός μηχανισμού που επιτρέπει σε παθογόνα βακτήρια να αντιστέκονται σε μια μεγάλη ποικιλία αντιβιοτικών ανοίγει το δρόμο για τη δραστική βελτίωση αυτών των φαρμάκων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι τα βακτήρια αμύνονται ενεργοποιώντας ένζυμα που απελευθερώνουν οξείδιο του αζώτου.
Το άεριο αυτό εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούν τα αντιβιοτικά μέσα στα βακτήρια. Χωρίς το οξείδιο του αζώτου, τα μικρόβια δεν αντέχουν αυτό το οξειδωτικό στρες και τελικά πεθαίνουν.
«Τα αντιβιοτικά αναγκάζουν τα βακτήρια να παράγουν πολλές δραστικές μορφές του οξυγόνου. Αυτές προκαλούν βλάβες στο DNA, οπότε τα βακτήρια δεν μπορούν να επιζήσουν [...] Διαπιστώσαμε ότι το οξείδιο του αζώτου μπορεί να προστατεύει τα βακτήρια από το οξειδωτικό στρες» εξηγεί στο Reuters ο Εβγκένι Νάντλερ, επικεφαλής της μελέτης.
Αυτό σημαίνει ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να ενισχυθούν σημαντικά με την προσθήκη ουσιών που εμποδίζουν την παραγωγή του αερίου (αναστολείς της συνθετάσης του οξειδίου του αζώτου).
«Δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε νέα αντιβιοτικά. Αντ' αυτού, μπορούμε να ενισχύσουμε τη δράση των καθιερωμένων αντιβιοτικών, κάνοντάς τα πιο αποτελεσματικά σε χαμηλές δόσεις» εκτιμά ο Δρ Νάντλερ.
Η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να αποδεχθεί σωτήρια στη μάχη κατά των ανθεκτικών βακτηρίων, όπως ο διαβόητος πολυανθεκτικός χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), ένοχος για πολλές νοσοκομειακές λοιμώξεις και θανάτους.