Αντισύλληψη: η ασφαλής απόλαυση του Έρωτα.
#
Ο μεγάλος αριθμός ανεπιθύμητων κυήσεων που προκύπτουν από την σεξουαλικότητα των νέων ανθρώπων, και κυρίως των εφήβων, επιβάλλουν τόσο τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τα θέματα αυτά, όσο και την χρήση ασφαλών αντισυλληπτικών μεθόδων.
Οι κύριες κατηγορίες αντισυλληπτικών μεθόδων είναι οι μέθοδοι φραγμού, οι ορμονικές μέθοδοι και οι φυσικές μέθοδοι.
Μέθοδοι φραγμού
Το ανδρικό προφυλακτικό συλλαμβάνει και κρατά το σπερματικό υγρό, προλαμβάνοντας έτσι την εναπόθεση του στον κόλπο. Ο κίνδυνος ρήξης του προφυλακτικού είναι γύρω στο 3% και πιστεύεται ότι συσχετίζεται με την τριβή και τη λάθος τοποθέτηση.
Αν και πρωταρχικός σκοπός είναι η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και την προστασία και από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά αφού:
* προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (τον HPV HIV ερπητα κλπ), την πυελική φλεγμονή, τις κολπίτιδες κ.α.
* είναι ασφαλής, φτηνή διαθέσιμη σχεδόν παντού και πλήρως αναστρέψιμη μέθοδος,
* δεν έχει παρενέργειες και
* μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άντρες οποιασδήποτε ηλικίας.
Οι υπόλοιπες μέθοδοι φραγμού όπως το γυναικείο προφυλακτικό, ο κολπικός σπόγγος, και το κολπικό διάφραγμα δεν έχουν μεγάλη εφαρμογή και αποδοχή στη χώρα μας.
Τα σπερματοκτόνα ακινητοποιούν το σπέρμα μέσα στον κόλπο και διατίθενται κυρίως σε μορφή αφρού, ζελέ ή ως κολπικά υπόθετα.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των κολπικών μεθόδων στηρίζονται στο ότι είναι μέθοδοι ασφαλείς και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε γυναίκα, καθώς και το γεγονός ότι ελέγχεται πλήρως από τη γυναίκα. Είναι πλήρως αναστρέψιμες, χωρίς ορμονικές παρενέργειες, δεν επηρεάζουν το μητρικό θηλασμό, και είναι εύκολες στη χρήση, μετά από λίγη μόνον εξάσκηση. Θεωρείται ότι προσφέρουν και κάποια προστασία κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Από την άλλη, κάποια μειονεκτήματα τους και κυρίως ο ερεθισμός, πιθανότατα αποτελούν και τους λόγους που η χρήση τους είναι περιορισμένη.
Το σπιράλ
Τα ενδομητρικά σπειράματα είναι συσκευές από μαλακό πλαστικό ή μεταλλικό υλικό που τοποθετούνται στη μήτρας και προσφέρουν αντισύλληψη καθώς εμποδίζουν τη γονιμοποίηση, χωρίς να αποτελούν εκτρωτικό μέσο. Η χρήση τους περιορίζεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν ήδη αποκτήσει παιδί. Ως πλεονεκτήματα της χρήσης των ενδομητρικών σπειραμάτων θεωρούνται η μακροχρόνια αντισυλληπτική τους δράση (για 5 έτη) και το γεγονός ότι η γυναίκα, για χρόνια, δεν χρειάζεται να θυμάται και να σκέφτεται καθημερινά για την αντισυλληπτική της προστασία. Τοποθετείται εύκολα στο πλαίσιο του ιατρείου, με τοπική αναισθησία.
Στις αντενδείξεις για την εφαρμογή του σπειράματος περιλαμβάνεται φυσικά η εγκυμοσύνη, οι νεοπλασίες του τραχήλου, του ενδομητρίου και των ωοθηκών, καθώς και οι συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας και τα μεγάλα ινομυώματα.
Ορμονική αντισύλληψη
Τα αντισυλληπτικά δισκία (ΑΔ), αυτά που οι γυναίκες γνωρίζουν και αποκαλούν ως «χάπι», αποτελούν την παλαιότερη και πλέον δημοφιλή μορφή ορμονικής αντισύλληψης, έχοντας αποδείξει την ασφάλεια τους. Όταν λαμβάνονται με τον σωστό τρόπο τα «αντισυλληπτικά» έχουν αποτελεσματικότητα σχεδόν 100%. Τα αντισυλληπτικά δισκία εμφανίζουν εκτός της αντισύλληψης, και μια σειρά από άλλα πλεονεκτήματα, όπως: βελτίωση της ακμής, της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, του πόνου της περιόδου καθώς και της απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καλοηθών παθήσεων του μαστού, καρκίνου του ενδομητρίου, ωοθηκών, παχέος εντέρου, τον κίνδυνο εμφάνισης ωοθηκικών κύστεων και μειώνουν την εκδήλωση και άλλων ασθενειών, όπως της πυελικής φλεγμονώδους νόσου, των εξωμητρίων κυήσεων, αλλά και προλαμβάνουν την οστεοπόρωση σε κάποιες έφηβες και προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης
Τα πολλαπλά πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών, όπως αυτά αποδεικνύονται από έγκυρες επιστημονικές μελέτες του Σήμερα, καταρρίπτουν παλαιές δοξασίες και αφορισμούς του Χθες, κάνοντας τα αντισυλληπτικά χάπια πολύτιμο σύμμαχο και χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων της γυναίκας. Με τα πλέον σύγχρονα αντισυλληπτικά δεν αυξάνεται το σωματικό βάρος της. Αντίθετα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι και μικρή απώλεια κιλών. Επίσης πρόσφατες μελέτες αντικρούουν την άποψη ότι η χρήση αντισυλληπτικών σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, και αναφέρουν πως πιθανά, καμιά τέτοια σχέση δεν υπάρχει.
Η ορμονική αντισύλληψη δεν υπάρχει μόνο με την μορφή των χαπιών. αλλά και με άλλες μορφές, όπως την ενέσιμη μορφή, τα εμφυτεύματα, τα διαδερμικά αυτοκόλλητα και τον κολπικό δακτύλιο, χωρίς όμως αυτές να έχουν μεγάλη αποδοχή και χρήση στη Χώρα μας. .
Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης
Η μέθοδος του θηλασμού που εφαρμόζεται κατά την περίοδο της γαλουχίας, οι μέθοδοι περιοδικής αποχής όπου τα ζευγάρια προσπαθούν να αποφύγουν την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της γόνιμης περιόδου, η μέθοδος βασικής θερμοκρασίας όσο και η ημερολογιακή μέθοδος αποτελούν απόλυτα φυσικούς τρόπους αντισύλληψης χωρίς παρενέργειες, αλλά με φτωχά δυστυχώς αποτελέσματα και μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, παρουσιάζοντας πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους.
Η διακεκομμένη συνουσία αφορά στην απόσυρση του πέους από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτιση. Πρόκειται για την πιο παλαιά αντισυλληπτική μέθοδο . Η μέθοδος απαιτεί πείρα και επαρκή αυτοέλεγχο από τον άνδρα. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως οι εκκρίσεις του πέους πριν από την εκσπερμάτιση, που σκοπό έχουν να συμπληρώσουν την λίπανση του κόλπου κατά την ερωτική πράξη, μπορεί να περιέχουν μέχρι και 50.000 σπερματοζωάρια. Έτσι αν και οι πιθανότητες σύλληψης με αυτό τον αριθμό είναι μικρές, είναι υπαρκτές.
Συμπερασματικά πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα υπάρχουν πολλές και σύγχρονες επιλογές αντισύλληψης. Η γυναίκα με την βοήθεια και την καθοδήγηση του Γυναικολόγου, μπορεί να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη γκάμα εναλλακτικών λύσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της, τις προτιμήσεις της και τις ιδιαιτερότητες της. Μετά από λεπτομερή ενημέρωση και κατάλληλη συμβουλή, μπορεί να αποφύγει μια ανεπιθύμητη κύηση με δυσάρεστες κοινωνικές, σωματικές, ψυχολογικές συνέπειες. Ο ιατρός οφείλει και μπορεί να βοηθήσει και να προτείνει ιδέες και λύσεις ώστε η απόλαυση του Έρωτα να γίνεται με ασφάλεια και να μην μετατραπεί από ευχάριστη πράξη σε ολέθρια εμπειρία.
Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος,
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Σχέσεις και Σεξ: Ένα άρθρο κάθε βράδυ στις 11
Διαβάστε αύριο στις 11 το βράδυ:
8 "τρικ" για να τον μαγέψεις