promotional banner

Το μποτιλιάρισμα «σκοτώνει» την καρδιά μας


Φθάσαμε σχεδόν στο μισό του Σεπτεμβρίου και όλοι πλέον «βάλαμε τα κεφαλιά μέσα» και με την εύλογη μελαγχολία που μας καταλαμβάνει αυτή την εποχή αποχαιρετούμε το καλοκαίρι.

Η ζωή όμως δεν σταματά εδώ, συνεχίζεται και μάλιστα φέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας και ήδη διάγουμε προεκλογική περίοδο. Μέχρι να το καταλάβουμε θα έχει περάσει το φετινό φθινόπωρο και θα βρεθούμε στις παραμονές των εορτών.
Τώρα, τι μας επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον αμέσως μετά τις εκλογές, ας καθίσουμε να το σκεφθούμε πολύ σοβαρά προτού φθάσουμε μπροστά στην κάλπη. Από τη μία ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε και μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας. Από την άλλη «δεν ανοίγουν τα χαρτιά» κι αυτό είναι το πλέον επίφοβο. Γιατί τα μεγάλα λόγια και οι πολλές υποσχέσεις συνήθως οδηγούν στον γκρεμό.

Η καθημερινότητά μας όμως δεν είναι μόνον οι εκλογές. Γυρίσαμε όλοι, τα σχολεία άνοιξαν και η πόλη μας ξανάκλεισε στην ασφυκτική αγκαλιά της. Εως και τα μέσα της περασμένης εβδομάδος το κυκλοφοριακό ήταν σχετικά υποφερτό, από αύριο το πρωί όμως, ο Θεός να μας φυλάει, επιστρέφει ο γνωστός εφιάλτης. Ψυχραιμία και υπομονή, πού θα πάει θα ξαναέλθει καλοκαίρι.

Οσο μπορούμε ας αφήνουμε το I.X. μας σπίτι και να μετακινούμαστε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που τα τελευταία χρονιά -ας είναι καλά το μέτρο- έχουν στρώσει αρκετά. Οι δρόμοι της πόλης δεν χωρούν πια αλλά αυτοκίνητα, γι’ αυτό ας αποβάλουμε τη νεοελληνική νοοτροπία… «καβάλα πάει στην εκκλησία, καβαλά προσκυνάει». Δηλαδή να μην πάμε στο περίπτερο για τσιγάρα κι εφημερίδες με το αυτοκίνητο.

Ας φτιάξουμε το πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορούμε να πηγαίνουμε με τη συγκοινωνία στις δουλείες μας. Να δείτε πόσο άγχος θα γλιτώσετε -και από τη μετακίνηση και από την αναζήτηση θέσης παρκαρίσματος.

Το κυκλοφοριακό και το μποτιλιάρισμα βλάπτουν πολύ σοβαρά την καρδιά μας, σύμφωνα με ερευνά του Σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα που εδρεύει στη Στοκχόλμη και η οποία δόθηκε προ μηνών στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτήν οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα θορύβων λόγω του κυκλοφοριακού, παθαίνουν περισσότερα καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους ζουν σε ήσυχες γειτονιές.

Η ερευνά διεξήχθη στη σουηδική πρώτευσα και μελέτησε τις περιπτώσεις 1.571 ατόμων, τα οποία υπέστησαν έμφραγμα και ζούσαν σε περιοχή με κυκλοφοριακό και μεγάλη μόλυνση της ατμοσφαίρας που την προκαλεί αυτό. Η ερευνά δεν περιορίσθηκε μόνο στους πάσχοντες, εξετάσθηκαν και άλλοι κάτοικοι της ίδιας περιοχής.

Το συμπέρασμα ήταν πως υπάρχει κατά 40% μεγαλύτερος κίνδυνος εμφράγματος για όσους ζουν σε περιοχές με κυκλοφοριακό όταν ο θόρυβος υπερβαίνει τα 50 ντεσιμπέλ, αριθμός που θεωρείται μέτριος γιατί η ηχορύπανση του κυκλοφοριακού φθάνει έως και τα 80-90 ντεσιμπέλ. Σε αυτές τις παραμέτρους προσθέστε και το μολυσμένο αέρα, ο οποίος επιβαρύνει έτι περαιτέρω. Και αυτή η ερευνά ήταν μόνο για καρδιακά προβλήματα, σκεφθείτε τι έχει να δείξει και μια αντίστοιχη για καρκίνους.

Κι ακόμη κάτι, πλέον σημαντικότερο για μας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, μια πόλη με ιδανικές συνθήκες και φιλική προς τους κατοίκους της, σε σύγκριση με την Αθήνα όπου οι αντίστοιχες συνθήκες μπορούν να χαρακτηρισθούν άγριες. Τι θα έδειχνε μια ανάλογη ερευνά εδώ;
Έχουμε κακομάθει με το I.X., το οποίο δυστυχώς αποτελεί στην Ελλάδα και σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης και δεν μπορούμε να κινηθούμε χωρίς αυτό, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά παντού ανά την επικράτεια. Από αύριο πρωί πρωί, λοιπόν, που ξεκινούν τα πολύ δύσκολα στο κυκλοφοριακό, να θυμηθούμε αυτά τα στοιχεία κι ας προσπαθήσουμε ν’ αλλάξουμε τις κακές συνήθειες.

Π.χ. βλέπω στη γειτονιά μου ένα απερίγραπτο κυκλοφοριακό νωρίς το πρωί που επαναλαμβάνεται το μεσημέρι, γιατί μαμάδες και μπαμπάδες φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με τα I.X. τους κι όχι μόνον τα πολύ πιτσιρίκια, αλλά και τους… μαντράχαλους. Εμείς πηγαίναμε στο σχολείο και με τα ποδιά και με το λεωφορείο, δεν πάθαμε τίποτε και καλύτερα γράμματα μάθαμε.

Νίκος Νικολαΐδης