promotional banner

Στα campus της άλλης πλευράς του Ατλαντικού


Μπορεί η Ευρώπη να έχει παράδοση στις πανεπιστημιακές σπουδές με εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν από τον Μεσαίωνα, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι αυτές οι οποίες διαθέτουν τη συντριπτική υπεροχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ετήσια αξιολόγηση του Πανεπιστημίου της Σανγκάης οκτώ από τα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου είναι αμερικανικά.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέτρηση, στη γενική αξιολόγηση, η λίστα των δέκα καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων είναι η εξής: Χάρβαρντ, Στάνφορντ, Μπέρκλεϊ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Πρίνστον, Πανεπιστήμιο του Σικάγου, Γέιλ, Πανεπιστήμιο του Κορνέλ.

Σε ό,τι αφορά τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά την πρωτιά κατέχει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με δεύτερο το Μπέρκλεϊ και τρίτο το Πρίνστον. Ακόμη, έπονται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το διάσημο ΜΙΤ, το Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας- Λος Αντζελες, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, το ξακουστό Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Στις Επιστήμες των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και στις Πολυτεχνικές Σχολές την πρωτιά διαθέτει το ΜΙΤ, το οποίο ακολουθούν το Στάνφορντ και το University ΙllinoisUrbana Champaign. Επίσης, ψηλά στον κατάλογο βρίσκεται το Μπέρκλεϊ, το University Μichigan- Αnn Αrbor, το Πανεπιστήμιο Τέξας- Οστιν και το Carnegie Μellon University. Ακόμη, τη «χρυσή» δεκάδα συμπληρώνουν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια, το Πανεπιστήμιο Παρκ του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας- Σαν Ντιέγκο.

Στις Επιστήμες της Ζωής, τη Βιολογία και στη Γεωπονία η πρώτη τριάδα αποτελείται από το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας- Σαν Φρανσίσκο, ενώ έπονται το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον του Σιάτλ, το Στάνφορντ και το Southwestern Μedical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας. Επιπροσθέτως, τη δεκάδα συμπληρώνουν το Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, το Πανεπιστήμιο Γουισκόνσιν- Μάντισον και το Γέιλ.

Στις Ιατρικές και Φαρμακευτικές σπουδές τα πρωτεία διατηρούν το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας- Σαν Φρανσίσκο και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον του Σιάτλ. Ακόμη, στον σχετικό κατάλογο βρίσκονται το διάσημο «Τζον Χόπκινς», το Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας- Λος Αντζελες. Επίσης, έπονται το Southwestern Μedical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, το University Μichigan- Αnn Αrbor, το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το Στάνφορντ.

Στις Κοινωνικές Επιστήμες η πρώτη τριάδα αποτελείται από το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Κολούμπια, ενώ ακολουθούν το Στάνφορντ και το Μπέρκλεϊ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν το ΜΙΤ, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, το Γέιλ και το University Μichigan- Αnn Αrbor.