promotional banner

Νομισματικό Μουσείο - Alpha Bank: Φτιάξε το δικό σου νόμισμα


Μια εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, με τίτλο: «Η κατασκευή των νομισμάτων στα αρχαία χρόνια. Φτιάξε το δικό σου νόμισμα!» διοργανώνουν σήμερα, για πρώτη φορά από κοινού, το Νομισματικό Μουσείο (κήπος Ιλίου Μελάθρου, Πανεπιστημίου 12) και η Alpha Bank.

Αρχαία νομίσματα σαν αυτά της φωτογραφίας θα έχει την ευκαιρία να κατασκευάσει σήμερα το κοινό του Νομισματικού Μουσείου.
Με τη βοήθεια αρχαιολόγων και συντηρητών, το κοινό θα εξοικειωθεί με την τεχνική κατασκευής αρχαίων νομισμάτων και θα συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής τους, μέσω της χρήσης αντίγραφων μητρών.

Ο κάθε επισκέπτης, θα έχει την ευκαιρία να κατασκευάσει και να χρωματίσει το νόμισμά του, αλλά και να σχεδιάσει παράσταση για νόμισμα παίρνοντας ερεθίσματα από αρχαίες και σύγχρονες παραστάσεις.

Η εκπαιδευτική δράση περιλαμβάνει παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής των αρχαίων νομισμάτων. Συγκεκριμένα, μέσα από τη χρήση εποπτικού υλικού, θα γίνει γνωριμία με τη διαδικασία παραγωγής των αρχαίων νομισμάτων, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, των οποίων η θεματολογία δίνει απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις: «Από πού προέρχεται το μέταλλο;», «Με ποιον τρόπο γινόταν η επεξεργασία του μετάλλου στο νομισματοκοπείο;», «Πώς παίρνει σχήμα το νόμισμα;" και "Πώς αποτυπώνονται οι παραστάσεις στο νόμισμα;».

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική, απολαυστική ευκαιρία να κατασκευάσουν νόμισμα χρησιμοποιώντας αντίγραφα μητρών αρχαίων νομισμάτων, αλλά και να σχεδιάσουν το δικό τους νόμισμα παίρνοντας ερεθίσματα από αρχαίες και σύγχρονες παραστάσεις νομισμάτων.

Τέλος, θα γνωρίσουν παραστάσεις αρχαίων νομισμάτων χρησιμοποιώντας σφραγίδες. Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν αναλάβει η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Δρ. Δήμητρα Τσαγκάρη και η ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Νομισματικού Μουσείου. Ώρες προσελεύσεως για το κοινό είναι οι 11:00 π.μ., 12:00 το μεσημέρι και 1:00 μ.μ.