promotional banner

Αναπτύσσεται 'επίθεμα' που θα επουλώνει την καρδιά


Ομάδα Ισραηλινών ερευνητών ανέπτυξε -ενδεχομένως- μέθοδο ‘επιδιόρθωσης’ της βλάβης που προκαλείται από την καρδιακή προσβολή.

Ένα ‘επίθεμα’ κατασκευάστηκε από καρδιακό ιστό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση των βλαβών που αφήνει πίσω της η καρδιακή προσβολή.

Οι ερευνητές περιγράφουν στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ το πώς η τεχνική ενδυνάμωσε τις καρδιές των ποντικών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Το ‘επίθεμα’ αναπτύχθηκε σε κοιλιακό ιστό πρώτα και στη συνέχεια μεταμοσχεύτηκε σε περιοχές της καρδιάς που είχαν υποστεί βλάβη. Το παρόν πείραμα είναι το πρώτο που δείχνει ότι τέτοια ‘επιθέματα’ μπορούν πράγματι να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβη.

Οι ερευνητές μέτρησαν αύξηση στο μέγεθος του μυός στην περιοχή που υπέστη βλάβη και βελτιωμένη λειτουργία της καρδιάς. Η καρδιακή προσβολή συνήθως προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον καρδιακό μυ. Αν επιζήσει ο ασθενής τότε ο μυς που έχει υποστεί βλάβη μπορεί να προκαλέσει άλλη σοβαρή πάθηση, την καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Tal Dvir, από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Beer-Sheva, ελπίζουν ότι η μέθοδος μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αγωγή και στους ανθρώπους, λόγω της απλότητας και της ασφάλειάς της.

Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι μεγάλης ηλικίας και οι πολλές εγχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο σε αυτούς, η στρατηγική τους δεν αποτελεί επιλογή προς το παρόν.

Η τεχνική αναπτύσσεται και για το ήπαρ και την κύστη.