promotional banner

Μάθετε τι σχέση έχει η κατάθλιψη και το άγχος με την παχυσαρκία.


Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, κρίσεις άγχους και άλλες ψυχικές διαταραχές, είναι πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι με το πέρασμα των χρόνων, σύμφωνα με μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που διεξήχθη αναφορικά με την ψυχική υγεία και την παχυσαρκία.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 4.363 Βρετανούς ηλικίας μεταξύ 35 και 55 ετών, για περίπου 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80, οι επιστήμονες εξέταζαν την ψυχική υγεία και τη φυσική κατάσταση των εθελοντών.

Οι εξετάσεις για τη φυσική κατάσταση περιλάμβαναν μετρήσεις, ύψους, βάρους και δείκτη μάζας σώματος.

Όπως αποδείχτηκε, οι εθελοντές που όταν ξεκίνησε η έρευνα είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και έπασχαν από ψυχικές διαταραχές, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι με το πέρασμα των χρόνων.

«Ξεκινήσαμε με ανθρώπους που δεν ήταν παχύσαρκοι», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Μίκα Κιβιμάκι από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, προσθέτοντας όσο περισσότερα ψυχικά προβλήματα παρουσίαζε ένας εθελοντής, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος.

Ωστόσο, το αντίθετο δεν φαίνεται να ισχύει. Οι άνθρωποι δηλαδή που παχαίνουν δεν αντιμετωπίζουν αναγκαστικά ψυχολογικά προβλήματα, ούτε πάσχουν από κατάθλιψη.

«Δεν διαπιστώσαμε ότι η αύξηση βάρους οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα και ψυχικές διαταραχές, ωστόσο δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο», επισήμανε η δρ. Κιβιμάκι.

Από την πλευρά του, ο ψυχίατρος Γκρέγκορι Σίμον δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και παχυσαρκίας είναι σίγουρη, όχι όμως ξεκάθαρη.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η κατάθλιψη οδηγεί στην παχυσαρκία, και πάρα πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες για κατάθλιψη».

«Πιστεύω ότι και τα δύο ισχύουν», κατέληξε ο δρ. Σίμον.[ΠΗΓΗ]