Η βρωμιά κάνει καλό στο ανοσοποιητικό
Ρωτήστε τις μητέρες γιατί τα μωρά τους αρπάζουν συνέχεια αντικείμενα από το πάτωμα ή το χώμα και τα βάζουν στο στόμα τους και το πιθανότερο είναι να σας πουν ότι είναι θέμα ενστίκτου: αυτός είναι ο τρόπος των μωρών να εξερευνούν τον κόσμο. Γιατί όμως με το στόμα, όταν η όραση, η ακοή, η αφή και η όσφρηση είναι πολύ καλύτερες για την αναγνώριση των πραγμάτων; Και τι είναι αυτό τέλος πάντων που καθιστά μια πέτρα ή τις ακαθαρσίες ενός ζώου πιο «ελκυστικές» για ένα μωρό απ΄ ό,τι το κανονικό φαγητό;
Η τάση αυτή των βρεφών προφανώς είναι ένα χαρακτηριστικό που συνέβαλε στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Όντως, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το να τρώμε λίγη βρωμιά κάνει καλό στην υγεία μας. Διερευνώντας την αποκαλούμενη «υπόθεση της υγιεινής», οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι οργανισμοί (όπως τα βακτήρια, οι ιοί και κυρίως οι σκώληκες) που μπαίνουν στο σώμα μας μαζί με τη βρωμιά διεγείρουν την ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
Αρκετές συνεχιζόμενες μελέτες μάλιστα υποδηλώνουν ότι τα σκουλήκια μπορεί να ρυθμίσουν ξανά ένα ανοσοποιητικό σύστημα που έχει αποσυντονιστεί και έχει προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες ή άσθμα!
Οι μελέτες αυτές, μαζί με επιδημιολογικές παρατηρήσεις, φαίνεται να εξηγούν γιατί έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το άσθμα και οι αλλεργίες.
Ένας από τους κορυφαίους ερευνητές του θέματος, ο δρ Τζόελ Γουάινστοκ, διευθυντής του Τμήματος Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ταφτς, στη Βοστώνη, εξηγεί ότι «όταν γεννιόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μοιάζει με απρογραμμάτιστο κομπιούτερ. Χρειάζεται οδηγίες για να προγραμματιστεί».
«Αυτό που κάνει ένα μωρό όταν βάζει πράγματα στο στόμα του είναι να επιτρέπει στο ανοσοποιητικό του σύστημα να εξερευνήσει το περιβάλλον», γράφει η δρ Μέρι Ρίμπους, μικροβιολόγος και σύμβουλος Ανοσολογίας, στο νέο βιβλίο της «Why Dirt Ιs Good» (Εκδ. Κaplan).
«Αυτό, όχι μόνο ενισχύει τις ανοσοποιητικές αντιδράσεις, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την προστασία του, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στο να μάθει το ανώριμο ανοσοποιητικό του σύστημα τι είναι προτιμότερο να αποφεύγει».
«Ο μέσος άνθρωπος φιλοξενεί περίπου 90 τρισεκατομμύρια μικρόβια», λέει. «Το γεγονός ότι έχει τόσο πολλά και τόσο διαφορετικά μικρόβια είναι αυτό που μας κρατά υγιείς τον περισσότερο καιρό. Είναι λάθος η κατάχρηση αντιβακτηριακών προϊόντων στην καθημερινή ζωή, διότι προκαλούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και ενδέχεται να ευνοούν την ανάπτυξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων». Για να είμαστε καθαροί, τονίζει, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι σαπούνι και νερό