promotional banner

Χιλιάδες οδηγοί γκαζώνουν για την απόσυρση


Toυ Μάκη Αποστόλου

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες έξω από τα 100 και πλέον κέντρα ανακύκλωσης που έχουν οριστεί για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων, ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης έχουν στην κυριολεξία μπλοκαριστεί.

Δέκα ημέρες περίπου μετά την εφαρμογή του μέτρου, χιλιάδες οδηγοί σπεύδουν να αποσύρουν τα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα, θέλοντας να εκμεταλλευθούν τόσο τις εκπτώσεις που «τρέχουν» αυτή την περίοδο από τις αντιπροσωπείες όσο και από τις μειωμένες τιμές που υπάρχουν σε ορισμένα μοντέλα που έχουν ήδη εκτελωνιστεί με μειωμένο τέλος ταξινόμησης (περίπου 35.000 Ι.Χ.) και θα μπορούν να πωλούνται μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Χιλιάδες οδηγοί γκαζώνουν για την απόσυρση

Σε ό,τι αφορά τους κατοίκους της πρωτεύουσας, τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης βρίσκονται αρκετά χιλιόμετρα μακριά, κυρίως στον Ασπρόπυργο, γεγονός το οποίο έχει γίνει δεκτό ως... «μάννα εξ ουρανού» από τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι μέσα σε λίγες ημέρες θα βγάλουν μεροκάματα... μηνών. Η «ταρίφα» για το πιο... σύνηθες δρομολόγιο -δηλαδή τον σταθμό του Μετρό στο Αιγάλεω- είναι 20 ευρώ, ενώ το κόστος της διαδρομής αυξάνεται για μεγαλύτερες αποστάσεις.

Οι μεγάλες κερδισμένες από το μέτρο της απόσυρσης είναι οι αντιπροσωπείες των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς, όπως επισημαίνουν πωλητές των εταιρειών, οι καθημερινές επισκέψεις πελατών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όταν όταν τους προηγούμενους μήνες το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά ισχνό.

Εκείνοι όμως που εμφανίζονται ως οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εμπορία και εισαγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτων, 50 εκ των οποίων ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που αφορά την απόσυρση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας ως παράνομη και αντισυνταγματική. Τονίζουν ότι η απόσυρση είναι μέσω κρατικής ενίσχυσης, η οποία απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος υποστηρίζουν ότι η απόσυρση θα επιφέρει καταστροφή στους εμπόρους και εισαγωγείς ανταλλακτικών και σε 50.000 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα after markets, καθώς θα αχρηστευτούν τα εμπορεύματα που έχουν στις αποθήκες.

Στις εφορίες
Επειδή υπάρχει μια σύγχυση στη αγορά σχετικά με την απόσυρση, έχετε υπόψη σας ότι οι αντιπροσωπείες ΔΕΝ αφαιρούν το μπόνους της απόσυρσης από την τιμή πώλησης.

Τα χρήματα μπορείτε να τα εισπράξετε προσκομίζοντας το τιμολόγιο αγοράς που πιστοποιεί την απόκτηση καινούργιου αυτοκινήτου ή μεταχειρισμένου 5ετίας και το πιστοποιητικό καταστροφής τους αυτοκινήτου σας στη ΔΟΥ της περιοχή σας.

Ποιες αλλαγές μελετά η κυβέρνηση
Τέλη κυκλοφορίας με νέα κριτήρια

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθούν από τη νέα κυβέρνηση οι σχετικές οδηγίες και εγκύκλιοι που απαιτούνται να προωθηθούν στις ΔΟΥ για την υλοποίησή του μέτρου της απόσυρσης. Παράλληλα οι όποιες αλλαγές προωθηθούν δεν πρόκειται να αναστείλουν τη ρύθμιση, ώστε να μην υπάρξει «κενό» ή διαφορετική αντιμετώπιση των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν χρήση τού εν λόγω μέτρου.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας.

Οι ρύποι
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπάρχει η άποψη ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να συνδυάζονται με τους εκπεμπόμενους ρύπους και όχι την ηλικία του αυτοκινήτου, όπως προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Τονίζεται χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν περιπτώσεις καλοσυντηρημένων ΙΧ άνω της πενταετίας με σχετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων, οπότε θεωρείται άδικο να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες τους υψηλότερα τέλη λόγω παλαιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω μέτρα θα τεθούν επί τάπητος και θα εξεταστούν με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ για το θέμα θα υπάρξει το προσεχές διάστημα και σχετική ανακοίνωση ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.Τέλος, δεν αποκλείεται να περάσει σχετική ρύθμιση που να επιτρέπει την αγορά μοτοσικλέτας σε όσους προχωρούν σε απόσυρση αυτοκινήτου, καθώς πρόκειται για ένα μέσο πιο φιλικό στο περιβάλλον και σαφώς οικονομικότερο.

Οι προϋποθέσεις
Για να αποσυρθεί ένα παλιό όχημα είναι ότι πρέπει να οδηγείται προς παράδοση αυτοδύναμα, να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος (αριθμός πλαισίου).

Δεν αποσύρονται οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Για να γίνει χρήση του κινήτρου απόσυρσης θα πρέπει το όχημα να έχει ταξινομηθεί εντός της χώρας πριν από την 1/06/2009, δηλαδή μπορούν να αποσυρθούν όλα τα οχήματα που έχουν 1η άδεια κυκλοφορίας πριν από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Τα βήματα για την απόσυρση

Η παράδοση
Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν σε συμβεβλημένο κέντρο ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχεί­ρη­­σης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) πινακίδα, άδεια κυκλοφορίας, φωτοτυπία ταυτότητας, ΑΦΜ, ΔΟΥ και απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφρίας ώστε να παραλάβουν τη βεβαίωση παραλαβής του οχήματος.

Πιστοποιητικό καταστροφής
Το μέλος της ΕΔΟΕ εκδίδει το Πιστοποιητικό Καταστροφής μέσα σε 8 ημέρες από τη χορήγηση της βεβαίωσης Παραλαβής. Ο ενδιαφερόμενος παραλαμβάνει εντός τριών ημερών ταχυδρομικώς (με συστημένη επιστολή) το Πιστοποιητικό και τη δήλωση κατάστασης οχήματος. Πρέπει να φέρει πρωτόκολλο & ημερομηνία κατάθεσης πινακίδων.

Διαγραφή
Ο ενδιαφερόμενος με το πιστοποιητικό και τη δήλωση κατάστασης πηγαίνει στην πλησιέστερη διεύθυνση Μεταφορών και παραλαμβάνει μηχανογραφημένη πράξη διαγραφής.

Καταβολή χρημάτων
Με τη μηχανογρα­φημένη πράξη διαγραφής πηγαίνει στη ΔΟΥ που ανήκω για να πάρει τα χρήματα.

Η διαγραφή για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων
Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρό­σωπός του καταθέτει σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών τη βεβαίωση παραλαβής, μαζί με τον κομμένο αριθμό πλαισίου και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για να γίνει η διαγραφή του οχήματος. Η υπηρεσία Μεταφορών εκδίδει εντός 3 εργάσιμων ημερών την Μηχανογραφημένη Πράξη Οριστικής Διαγραφής.

Δικαιολογητικό
Η Μηχανογραφημένη Πράξη Οριστικής Διαγραφής αποτελεί το Δικαιολογητικό για την Παροχή Οικονομικού Κινήτρου Απόσυρσης.

Πινακίδες
Εως ότου ολοκληρωθεί η μηχανο­γραφική εφαρμογή της Οριστικής Διαγραφής, αντί της Μηχανο­γραφημένης Πράξης θα εκδίδε­ται ηλεκτρο­νικά αντίγραφο αυτής και θα τοποθετείται στον φάκελο του φορ­τηγού. Στην περίπτωση αυτή οι πινακίδες δεν κατατίθενται.

4 βήματα για το πριμ αγοράς

1. Παραδίδεται στον εξουσιοδοτημένο έμπορο η πράξη διαγραφής του απο­συρό­μενου οχήματος.

2. Εκδίδεται από τη διεύθυνση Μεταφορών η άδεια κυκλοφορίας του νεοαποκτηθέντος οχήματος στην οποία αναγράφεται η ένδειξη «από απόσυρση του υπ’ αριθμόν ........οχήματος»

3. Εκδίδεται από τη διεύθυνση Μεταφορών τίτλος πληρωμής στον οποίο επισυνάπτεται επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας.

4. Με τον τίτλο πληρωμής και το επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας πηγαίνετε στη ΔΟΥ όπου εισπράττετε επιδότηση, 1.000 ευρώ για αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου Ι.Χ. Euro 4 ή Euro 5, 1.500 ευρώ για αγορά φορτηγού έως 1,5 τόνων και 4.000 ευρώ για αγορά βαρέων οχημάτων με πρώτη άδεια μετά την 1/1/2005.

Κέντρα απόσυρσης στην Αττική

  • ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΝΕΟΝΑΚΗΣ Α.Ε.
  • Θέση Κύριλλο - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
  • Τηλ.: 210-5537000
  • ΑΝΤΩΝΙΟΥ & ΥΙΟΙ α.Β.Ε.Ε.
  • Μεγαρίδος 2 & Ηροδότου - Τηλ.: 210-5584388
  • ATHENS METAL RECYCLING
  • Θέση Αγ. Γεώργιος, Λ. Νάτο - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
  • Τηλ.: 210-5596668
  • ΑΝΤΥΜΕΤ Α.Β.Ε.Ε.
  • 9ο χλμ., Λ. Νάτο - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
  • Tηλ.: 210-5595483
  • ECO CARS Κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
  • Ιερά οδός - ΑΙΓΑΛΕΩ
  • Τηλ.: 210-3457115
  • ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΠΕ
  • Θέση Αγ. Γεώργιος - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
  • Τηλ.: 210-5580888
  • ΓΑΡΔΕΛΗΣ ΕΠΕ
  • Μεγαρίδος 154 - ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
  • Τηλ.: 210-5595200 ΤΣΙΒΟΛΑΣ
  • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΠΕ
  • Θέση ΣΑΜΑΡΘΙ (ΒΙΟΠΑ) - ΚΑΛΥΒΙΑ
  • Τηλ.: 22990 - 46180-1