promotional banner

Η ακτιβίστρια του κάμπου


Μόλις 29 ετών και λάτρης της ποδηλασίας, βρέθηκε από τα «κινήματα» να είναι η νεότερη βουλευτής που κάθεται στα έδρανα του Κοινοβουλίου

HPΩ ΔIΩTH

Αφησε προσωρινά το ποδήλατό της στην πόλη της, τη Λάρισα και έφτασε στην πρωτεύουσα για να περάσει την πόρτα του Κοινοβουλίου... Από τους αγώνες στους δρόμους και τις διαδηλώσεις η Ηρώ Διώτη θα κάθεται πλέον στα έδρανα της Βουλής.


Οι συμπατριώτες της την εμπιστεύτηκαν και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε ύστερα από 13 χρόνια έδρα στον Νομό Λάρισας. Ενα μήνα πριν μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, η πιο νέα βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου μιλάει στο «Εθνος της Κυριακής» για την απόφασή της να περάσει από το «κίνημα» στη... θεσμική πολιτική και για την εκλογή της.

O κ. Bουδούρης προσφέρει τη βοήθειά του στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.
O κ. Bουδούρης προσφέρει τη βοήθειά του στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

«Την ιδιότητα του βουλευτή την είχα πάντα διαφορετικά στο μυαλό μου. Ποτέ δεν μου άρεσε η εικόνα των βουλευτών οι οποίοι χρησιμοποιούν το αξίωμά τους για να προβληθούν. Αυτήν την ιδιότητα τη χρησιμοποιείς για να δώσεις δύναμη κυρίως στον κόσμο. Ουσιαστικά είσαι η φωνή του.

Επαφή με τον κόσμο. Για μένα πέρα από την κοινοβουλευτική δουλειά που θα γίνει και χρειάζεται μελέτη και προσπάθεια, το πιο σημαντικό είναι η επαφή με τον κόσμο. Είναι απαραίτητο να τον ακούς και να χρησιμοποιείς το βουλευτικό αξίωμα για δικό του όφελος», λέει η Ηρώ Διώτη.

Η νέα βουλευτής γεννήθηκε στον Χολαργό τον Νοέμβριο του 1979 και δύο χρόνια μετά μετακόμισε με την οικογένειά της στη Λάρισα. Μεγαλωμένη σε ένα αριστερό περιβάλλον έγινε μέλος του Συνασπισμού στα 18 της. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η πολιτική της δράση ξεκίνησε μέσω του ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και από τη συμμετοχή της στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια.

Γιατί... τόλμησε
«Aνήκω κι εγώ στη γενιά των 700 ευρώ»

Στις εκλογές του 2007 είχε θέσει υποψηφιότητα, όμως τότε δεν κατάφερε να εκλεγεί. Την προηγούμενη Κυριακή συγκέντρωσε 2.251 σταυρούς που της έδωσαν την πρώτη θέση. «Δεν ήταν αυτοσκοπός η υποψηφιότητα, όμως αποφάσισα να το τολμήσω ξανά. Ανήκω και εγώ στη γενιά των 700 ευρώ και γνωρίζω καλά τα προβλήματα των νέων ανθρώπων.

Στις προθέσεις μου είναι να ασχοληθώ με το αγροτικό ζήτημα, αφού είμαι βουλευτής Λάρισας. Επιπλέον ένα κομμάτι που με ενδιαφέρει είναι ο πολιτισμός. Ο κόσμος της περιφέρειας διψά για πολιτιστικά ερεθίσματα και σπάνια έχει τις ευκαιρίες να διευρύνει τους ορίζοντές του», προσθέτει.

Εκτιμάει ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά «ανήκουμε στην ίδια γενιά και μιλάμε την ίδια γλώσσα». Η ίδια δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πως είναι μέλος του Κοινοβουλίου και αντιμετωπίζει την καινούργια πραγματικότητα με αισιοδοξία και χιούμορ.

Οι πρώτοι άνθρωποι που της τηλεφώνησαν μετά την εκλογική της νίκη ήταν οι φίλες της, οι οποίες της είπαν αστειευόμενες πως «τώρα θα κυκλοφορείς με υβριδικό ποδήλατο». Η 29χρονη βουλευτής δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στους ρυθμούς της μεγαλούπολης και δυσκολεύεται στις μετακινήσεις της.

«Οταν μάθω τους δρόμους, θα φέρω το ποδήλατό μου στην Αθήνα, αν και γνωρίζω ότι οι οδηγοί δεν προσέχουν τους ποδηλάτες. Μέχρι τότε θα κυκλοφορώ πεζή και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς».