promotional banner

Σεξουαλική εξοικείωση


Ανάλογα με το πώς αντιμετωπίζουν το σεξ, αυξάνε-ται ή μειώνεται η εξοικείωση μεταξύ των συντρόφων.

Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν συστολή στη θέα του γυμνού, όταν οι ίδιοι είναι γυμνοί και όταν εμπλέκονται σε ό,τι αφορά στο σεξ.
*Περισσότερες γυναίκες, αλλά και πολλοί άνδρες, δεν αισθάνονται άνετα όταν κάνουν σεξ, είτε γενικότερα είτε με συγκεκριμένο σύντροφο, με αποτέλεσμα την έλλειψη οικειότητας στο ζευγάρι και τη χαμηλή ποιότητα του σεξ.
*Πέρα από την παραπάνω αιτία, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική εξοικείωση των δύο συντρόφων. Ένας από τους βασικούς είναι η οπτική γωνία από την οποία βλέπει την ερωτική συνεύρεση κάθε άνθρωπος και αυτό είναι αποτέλεσμα της ηλικίας, της ανατροφής, των εμπειριών και άλλων εξατομικευμένων παραγόντων.
*Το ότι ένα ζευγάρι έχει σεξουαλική ζωή δεν οδηγεί υποχρεωτικά στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι και υψηλής ποιότητας ή ότι, τελοσπάντων, ικανοποιεί τους δύο συντρόφους. Αν για παράδειγμα αυτοί θεωρούν τη μεταξύ τους ερωτική συνεύρεση ως καθήκον, που γίνεται από συνήθεια, από υποχρέωση ή επειδή το ζητάει ο ένας από τους δύο, τότε δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις το σεξ να είναι ποιοτικό και ούτε αναπτύσσεται η απαραίτητη οικειότητα μεταξύ τους.
*Αντίθετα και πάνω απ όλα, για μια σωστή σεξουαλική σχέση απαιτείται αντίστοιχης ποιότητας συναισθηματική σύνδεση των δύο συντρόφων. Πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία, το ερωτικό στοιχείο (με την έννοια του συναισθήματος) να είναι έντονο, το σεξ να γίνεται χωρίς στρες, με τα απαραίτητα προκαταρκτικά, και να κυριαρχεί ο σεβασμός της επιθυμίας και της προσωπικότητας του ενός συντρόφου για τον άλλο. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι όταν κάποιος αμφιβάλλει για το κατά πόσον ικανοποιημένος σεξουαλικά είναι ο σύντροφός του, τότε βρίσκεται πολύ μακριά από το να έχει σεξουαλική εξοικείωση με το ταίρι του. Τούτο κατά τους ειδικούς αποτελεί σήμα κινδύνου για τη σχέση και δείχνει την ανάγκη προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση, ενδεχομένως και από τους δύο συντρόφους.