promotional banner

Οι δεινόσαυροι είχαν πούπουλα;


Γράφει η Στέλλα Καραμπακάκη

Εξαιρετικά καλοδιατηρημένα απολιθώματα δεινοσαύρων βρέθηκαν στη βορειοανατολική Κίνα, τα οποία μαρτυρούν ότι οι πρώτοι δεινόσαυροι είχαν πούπουλα. Όλα τα πλάσματα φαίνεται να είναι πάνω από 150 εκατομμυρίων ετών.

Τα νέα ευρήματα είναι αναμφισβήτητα πιο παλιά από όλα τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα και αποδεικνύουν ότι οι δεινόσαυροι συνδέονται με τα πουλιά. Η θεωρία ότι τα πουλιά αναπτύχθηκαν από τους δεινόσαυρους προβλημάτιζε πάντοτε τους επιστήμονες καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να την επιβεβαιώσουν. Οι νέες ανακαλύψεις όμως αφήνουν το περιθώριο στους ερευνητές να επανεξετάσουν το ζήτημα.

Το πρώτο δείγμα που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ημιτελές αλλά στάθηκαν πιο τυχεροί με το δεύτερο δείγμα το οποίο ήταν πλήρες και τους έδωσε τη δυνατότητα να απεικονίσουν τα χαρακτηριστικά του δεινοσαύρου. Το σώμα του ήταν καλυμμένο με πούπουλα και η ουρά του ήταν μακριά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος απεικονίζει τη «μετάβαση» από τους δεινοσαύρους στα πουλιά.

ΠΗΓΗ: www.bbc.co.uk