promotional banner

Αλήθειες που σοκάρουν

Τζώρτζογλου, Παναγοπούλου, Γαλανός στο «Επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν»

Ο Ανδρέας Βουτσινάς σκηνοθετεί «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο

Υστερα από απουσία δέκα ετών, ο Ανδρέας Βουτσινάς σκηνοθετεί και πάλι στην Αθήνα. Ο λόγος που πήρε την απόφαση να αφήσει τη συμπρωτεύουσα έχει να κάνει τόσο με το έργο όσο και τον θίασο που το υποστηρίζει.


«Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο ξεκίνησε την Παρασκευή στο ανακαινισμένο θέατρο «Ορφέας», στη σκηνή «Ανδρέας Βουτσινάς», ιδωμένο μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Ο σκηνοθέτης αναλύοντας τη μοναδική σχέση μάνας και κόρης με τη δική του «μέθοδο» δίνει στον θεατή τα μηνύματα εκείνα που τον αγγίζουν. Αλλωστε, η παράσταση «δεν τοποθετείται χρονικά, αφήνοντας το χρόνο ανοιχτό για να τονιστεί ότι τα σημεία των καιρών είναι πάντα ίδια».

Το «Επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» γράφτηκε το 1893 και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Σο. Αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κ. Γουόρεν και την κόρη της, Βίβη, μια σχέση που καθορίζει το κείμενο. Τις δύο γυναίκες -δύο από τις πιο δυνατές προσωπικότητες του παγκόσμιου ρεπερτορίου- ερμηνεύουν η Αλεξάνδρα Λαδικού και η Βάσια Παναγοπούλου.

Η τελευταία έχει αναλάβει και την παραγωγή του εγχειρήματος, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται τόλμη σε τόσο δύσκολους καιρούς για κάτι τέτοιο. Η ίδια, πάντως, όχι μόνο δεν λυπήθηκε τα χρήματα αλλά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της ώστε «ο κόσμος που θα έλθει στο θέατρο να ευχαριστηθεί από όλες τις απόψεις».

Η Βίβη, μια νέα γυναίκα απόφοιτη και αριστούχος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ανακαλύπτει ότι η περιουσία της μητέρας της προέρχεται από το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Αρχικά οι δύο γυναίκες συμφιλιώνονται, αφού η κ. Γουόρεν εξιστορεί τις συνθήκες ανέχειας οι οποίες την οδήγησαν στην πορνεία. Η σύγκρουση όμως είναι αναπόφευκτη, όταν αποκαλύπτεται ότι η επιχείρηση παραμένει ακόμα σε λειτουργία μια και είναι πολύ επικερδής.

Ο Σο θέτει σε αυτό του το έργο μεγάλα ζητήματα: τα κοινωνικά ήθη των καιρών, τη θέση της γυναίκας της μέσης τάξης και την εκμετάλλευσή της σ' έναν κόσμο φτιαγμένο από άντρες για άντρες. Το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση.

Τη διαφθορά του χρήματος σε κάθε κοινωνική μορφή. Την αμφισβήτηση σ' ένα σύστημα αξιών που εκπορεύεται και καταλήγει πάντα στο χρήμα. Την αμφισβήτηση σ' ένα εκπαιδευτικό σύστημα που παραπλανά τους νέους ανθρώπους και δεν τους διδάσκει την αληθινή και σκληρή αλήθεια. Και μιλάει προφητικά για όλα. «Σε έναν κόσμο, που η λέξη "ηθική" ακούγεται παράξενη, σε μια εποχή αναβρασμού, που οι νέοι άνθρωποι αμφισβητούν το σύστημα αξιών που τους κληρονομείται, κάνουν το έργο αυτό, αν και έχουν περάσει εκατό χρόνια από τότε που γράφτηκε, αξεπέραστα σημερινό, με αλήθειες που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να σοκάρουν», καταλήγει ένας από τους πρωταγωνιστές του, ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Τη μετάφραση συνυπογράφουν οι Βάσια Παναγοπούλου - Χρήστος Καρχαδάκης, τα σκηνικά η Τίτη Κυριακίδου και τα κοστούμια ο Βασίλης Ζούλιας. Παίζουν (με τη σειρά που εμφάνισης) οι: Βάσια Παναγοπούλου, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Νίκος Γαλανός, Στράτος Τζώρτζογλου, Ντίνος Καρύδης.