promotional banner

Oι ημιυπαίθριοι σε νέα βάση


Οι μηχανικοί προτείνουν την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων με αντάλλαγμα τις «πράσινες» ταράτσες και τους «πράσινους» ακάλυπτους χώρους.

Ανοικτές πληγές στην αγορά ακινήτων και γενικότερα στην οικοδομή άφησε πίσω της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πλέον το ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει λύσεις, και μάλιστα άμεσες, σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος και την υπουργό, Τ. Μπιρμπίλη, στην οποία πέρασαν οι αρμοδιότητες της Χωροταξίας, τους περιμένει σκληρή δουλειά, ιδιαίτερα στα μέτωπα των ημιυπαίθριων χώρων, στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να «αναστηθεί» η κτηματαγορά αλλά και, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, των φόρων που θα επιβληθούν στα ακίνητα.

Οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν σε μια σειρά αιτημάτων και θεμάτων που θα πρέπει να λυθούν άμεσα, αφού έχουν μείνει εκκρεμότητες οι οποίες αποτελούν «βαρίδια» για την ατμομηχανή της οικονομίας. Αλλωστε, το νέο οικονομικό επιτελείο θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί ανάκαμψη της οικοδομής, αφού τα έσοδα που χάνονται τους τελευταίους μήνες είναι τεράστια.

«Πάγωσε»
Οσον αφορά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων η διαδικασία «πάγωσε» σχεδόν εν τη γενέσει της, αφού μόνο μερικές εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γ. Σουφλιά. Ετσι, φαίνεται να χάθηκε ο στόχος της είσπραξης άνω του ενός δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ομως, ο φάκελος παραμείνει «καυτός», αφού περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες σπιτιών με κλειστούς ημιυπαίθριους δεν ξέρουν τι να κάνουν. Να δηλώσουν την παρανομία και να προχωρήσουν στη διαδικασία ή να περιμένουν τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού;

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν πρόσφατα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, η ρύθμιση «παγώνει» οριστικά και τις επόμενες εβδομάδες σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινωθεί ευρύτερη ρύθμιση που θα επιλύει το θέμα των ημιυπαίθριων.

Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε προτρέψει ουσιαστικά τον κόσμο να μην κάνει τακτοποίηση χαρακτηρίζοντας το μέτρο καθαρά εισπρακτικό που σε καμιά περίπτωση δεν έλυνε το πρόβλημα αφού, όπως τόνιζε ο υπεύθυνος του σχετικού τομέα, Σπ. Κουβέλης, τακτοποίηση δεν σήμαινε και νομιμοποίηση.

Οι πληροφορίες για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι ασαφείς, ωστόσο, φαίνεται να προκρίνει την προώθηση ενός νομοσχεδίου-σκούπα με ριζικές αλλαγές στη χωροταξία, την έκδοση οικοδομικών αδειών, την αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Υπάρχει και η πρόταση των μηχανικών για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων με αντάλλαγμα τις «πράσινες» ταράτσες και τους «πράσινους» ακάλυπτους χώρους.