promotional banner

Bοηθούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά την όραση;


Για τη διατήρηση της καλής όρασης, η Αμερικανική Ένωση Οπτομετρίας συμβουλεύει τα ακόλουθα, όσον αφορά τη διατροφή.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι καθώς και τα αυγά είναι καλές πηγές λουτείνης και ζεαξανθίνης. Έρευνες έδειξαν ότι αυτές οι θρεπτικές ουσίες μειώνουν τον κίνδυνο εξασθένησης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, στα ενισχυμένα δημητριακά και τις γλυκοπατάτες θεωρείται πως προστατεύει τα μάτια από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες ή τα ασταθή μόρια που διασπούν υγιή ιστό.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται εύκολα στα ιχθυέλαια είναι σημαντικά για τη σωστή ανάπτυξη των οφθαλμών και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε ψευδάργυρο που βοηθά στην παραγωγή μελανίνης, η οποία προστατεύει τα μάτια.

Πηγές: Αμερικανική Ένωση Οπτομετρίας