promotional banner

Σχέσεις & Σεξ: Σας ανεβάζει την πίεση;


Σε σοβαρούς καβγάδες η αρτηριακή πίεση μπορεί να ανέβει σημαντικά, με επιπτώσεις στην καρδιά.

Οι διαφορές απόψεων και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμες και εποικοδομητικές.

Προσοχή όμως, διότι από ένα σημείο και μετά τα πράγματα γίνονται πολύπλοκα. Εάν οι ανταλλαγές απόψεων καταλήξουν σε καβγάδες, υπάρχει σημαντικό κόστος. Σε σοβαρούς καβγάδες μεταξύ ενός ζευγαριού, που οφείλονται στο ότι ο ένας θέλει να αλλάξει κάποια πράγματα στον άλλο, η αρτηριακή πίεση μπορεί να ανέβει σημαντικά και η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιά.

Ποιος, όμως, από τους δύο συντρόφους υποφέρει περισσότερο σε μια αντιπαράθεση, επειδή ο ένας από τους δύο θέλει να αλλάξει κάτι στον άλλο;

- Αυτός που επηρεάζεται και παρουσιάζει αύξηση της πίεσής του είναι αυτός που θέλει να προκαλέσει τις αλλαγές στο σύντροφό του, ανεξαρτήτως φύλου.

- Το καθοριστικό στοιχείο που προκαλεί την αύξηση της πίεσης είναι η ένταση και η ψυχολογική κατάσταση που βιώνει εκείνος ή εκείνη που θέλει να αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά ή στον τρόπο ζωής του άλλου.

Αυτά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα ψυχολόγων στο Μαϊάμι, οι οποίοι ανέλυσαν και μελέτησαν τη δομή των συζυγικών συγκρούσεων σε σάραντα ένα ζευγάρια.

Τα επίμαχα θέματα που συνήθως αποτελούσαν το αντικείμενο της σύγκρουσης ήταν αλλαγές για περισσότερη συμμετοχή στις δουλειές μέσα στο σπίτι, για περισσότερο χρόνο με τα παιδιά ή τα πεθερικά, για ξόδεμα λιγότερων χρημάτων και αλλαγές στη σεξουαλική ζωή.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι εκείνος που ήθελε τις αλλαγές υπέφερε περισσότερο λόγω αυξημένης αντιδραστικότητας του καρδιαγγειακού συστήματος, με παρατεταμένη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι τις πιο αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία τους παρουσίαζαν εκείνοι που ήταν περισσότερο επικριτικοί, ανταγωνιστικοί, με δογματικές αντιλήψεις, και είχαν τάση να κυριαρχούν πάνω στους άλλους.