promotional banner

Πιο αυστηρά μέτρα για το κάπνισμα θα εισηγηθεί η υπουργός Υγείας


Της Σοφίας Νέτα

'Το ισχύον από την 1η Ιουλίου νομοθετικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος
στους κλειστούς δημοσίους χώρους δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά, ενώ δεν εξεδόθησαν ποτέ ούτε οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις ούτε οι διοικητικές πράξεις εφαρμογής', επισήμανε η υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Ε. για τη νέα αντικαπνιστική εκστρατεία 'HELP'.

Η υπουργός εξέφρασε για άλλη μια φορά την πρόθεσή της να εισηγηθεί νέο, βελτιωμένο και εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημοσίους
χώρους. 'Οπως είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων 'υπάρχουν πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή. Συνεπώς είμαστε σε μια φάση που τώρα αξιολογούμε ακριβώς πώς μπορούμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο να το βελτιώσουμε και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε'.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μπεχράκης απο την πλευρά του χαρακτήρισε ως αντιφατικό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και ζήτησε να εκλείψουν όλες οι εξαιρέσεις, που αυτό προβλέπει και αναιρούν τη βασική ιδέα της απαγόρευσης, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων, ειδική ενημερωτική στόχευση στις γυναίκες και ανάπτυξη εκτεταμένων ειδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μακράς διάρκειας σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

'Η δημόσια υγεία, η αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ε.Ε. και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και η οικονομία των ασφαλιστικών μας οργανισμών, δοκιμάζονται κατά τρόπο απαράδεκτο από συγκεκριμένα, συντεχνιακού περιεχομένου μικροσυμφέροντα, ενώ ο μέσος πολίτης έχει διατρανώσει την άποψή του, ότι διεκδικεί 'καθαρό αέρα' σε κάθε χώρο εργασίας, διασκέδασης και μεταφοράς', επισήμανε ο καθηγητής.