promotional banner

Οικονομικά οφέλη από τις πράσινες επενδύσεις


Οι πράσινες επενδύσεις για τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων αποτελούν τη λύση για μια ισχυρή οικονομία, σύμφωνα με μελέτη του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Η μελέτη δίνει έμφαση στην αναγκαιότητα πράσινων επενδύσεων και αλλαγής των οικονομικών πολιτικών, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή των φυσικών πόρων και κυρίως των δασών και των ωκεανών.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μέσω της αναδάσωσης, της διατήρησης της μαγκρόβιας βλάστησης και της προστασίας των κοραλλιογενών υφάλων.

«Όσοι θα παραβρεθούν στην Κοπεγχάγη δεν τα γνωρίζουν κατ’ ανάγκη όλα αυτά», τόνισε σε δηλώσεις του ο Pavan Sukhdev, επικεφαλής της μελέτης που συντάχτηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του UNEP για την Οικονομία, τα Οικοσυστήματα και τη Βιοποικιλότητα.

Για παράδειγμα, η προστασία 12.000 εκτάριων μαγρόβιας βλάστησης στο Βιετνάμ κοστίζει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια ωστόσο εξοικονομεί χρήματα σε ό,τι αφορά το κόστος συντήρησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις στη μαγκρόβια βλάστηση έχουν απόδοση της τάξης του 40%, ενώ οι επενδύσεις στα τροπικά δάση έχουν απόδοση 50%.

«Μελετήσαμε την οικονομία κάνοντας καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, μέσα από την προσαρμογή και την αποκατάσταση. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώσαμε ότι τα κέρδη ξεπερνούσαν κατά πολύ το κόστος», υποστήριξε ο Pavan Sukhdev.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν βάση σε αυτή την έκθεση για να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη φύση», προσέθεσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της WWF, Gordon Shepherd.