promotional banner

Κλειστά θα είναι τα πανεπιστήμια τη Δευτέρα


Κλειστά θα είναι τα πανεπιστήμια την προσεχή Δευτέρα, ύστερα από τη σχετική απόφαση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ.

Η ομοσπονδία αλλά και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης διαμαρτύρονται, καθώς τη Δευτέρα έχουν κληθεί σε απολογία πανεπιστημιακοί του ιδρύματος, οι οποίοι κατηγορούνται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (απιστία, απάτη κ.λπ.) για υποθέσεις που αφορούν τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας και του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. Οι καταλογισμοί έγιναν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών από το 2005.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, οι συνάδελφοί τους λειτούργησαν στο πλαίσιο της καθημερινής πρακτικής πολλών ΑΕΙ, βάσει της οποίας ορισμένες τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες εξυπηρετούνται παράτυπα από τα Κονδύλια Ερευνας. Και αυτό γίνεται λόγω της γραφειοκρατίας που αλλιώς πρέπει να ακολουθηθεί και της έλλειψης ρευστότητας των ΑΕΙ.

«Οι κατηγορίες στηρίζονται σε πόρισμα το οποίο αμφισβήτησε ήδη ελεγμένες (προληπτικά και κατασταλτικά) και θεωρημένες από το αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο δαπάνες, χωρίς να διαπιστώνει την εκ των υστέρων ύπαρξη ελλειμμάτων, αλλά με σκοπό να αμφισβητήσει τις πολιτικές επιλογές της διοίκησης του πανεπιστημίου. Η βασιμότητα των ελεγκτικών συμπερασμάτων του πορίσματος αυτού έχει αμφισβητηθεί από τις ίδιες τις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρυτανεία του Παν. Κρήτης.

Από την πλευρά της, η ΠΟΣΔΕΠ ζητά την απαλλαγή των διδασκόντων του Παν. Κρήτης από κάθε κατηγορία, «επειδή με τις ενέργειές τους ούτε κατάχρηση ή κακοδιαχείριση έγινε ούτε υπέστη οικονομική ή άλλη βλάβη το πανεπιστήμιο», όπως τονίζει. Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναθεώρηση του ατελούς νομικού πλαισίου που διέπει τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας.

[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]