promotional banner

Φάρμακα εναντίον σεξ


Γνωρίζετε τι είδους φαρμακευτικές ουσίες επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή των αντρών;

Το πλήθος φαρμακευτικών ουσιών που υπάρχουν και χορηγούνται σήμερα -ήδη από μικρές συγκριτικά ηλικίες- έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και παρενέργειες. Από τις πλέον αναγνωρίσιμες και δυσάρεστες είναι αυτές που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή του θεραπευόμενου, ιδιαίτερα αν αυτός είναι άντρας, οπότε το πρόβλημα είναι εμφανές και με άμεσες επιπτώσεις. Ποια, όμως, είναι τα φάρμακα αυτά;

* Αντιϋπερτασικά: Σχετίζονται με τη στυτική ικανότητα, αν και υπάρχουν καινούργιοι τύποι αντιϋπερτασικών με μικρότερη επίδραση στη στύση. Πάντως, και η ιδία η υπέρταση, ως αγγειακή νόσος, παραβλάπτει τη στύση.

* Καρδιολογικά: Έχουν επίδραση στη σεξουαλικότητα όταν χορηγούνται σε χρόνια βάση.

* Νευροληπτικά: Χορηγούνται για ψυχιατρικά νοσήματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή και σε μόνιμη βάση. Επιδρούν αρνητικά και στην εκσπερμάτιση, που γίνεται με δυσκολία ή καθόλου.

* Αντικαταθλιπτικά: Επιδρούν αρνητικά τόσο στην ερωτική διάθεση όσο και στη λειτουργία των γεννητικών οργάνων. Βέβαια, η κατάθλιψη, έτσι κι αλλιώς, μειώνει αισθητά τις σεξουαλικές ορμές, οπότε η θεραπεία έχει και τη θετική της πλευρά.

* Αγχολυτικά και ηρεμιστικά: Και σε αυτά αποδίδεται βλαπτική επίδραση στο σεξ, αλλά και ευεργετική, αφού χορηγούνται και σε περιπτώσεις άγχους, όπου το σεξ απωθείται από το στρες. Έχει αποδειχτεί ότι η ήπια χορήγηση αγχολυτικών προσδίδει κέφι και ηρεμία. Όταν, όμως, χορηγούνται αλόγιστα και σε πολλούς διαφορετικούς τύπους, τότε αργά και σταθερά ο ερωτισμός περιορίζεται.

* Αντιεπιληπτικά: Είναι άκρως απαραίτητη η εκτίμηση του γιατρού, ο οποίος πρέπει να βλέπει και την πτυχή της σεξουαλικής δραστηριότητας του ασθενή του. Ωστόσο, και η εμφάνιση νέων τύπων τέτοιων φαρμάκων με μικρό κόστος στη σεξουαλική συμπεριφορά φέρνει αισιοδοξία.

* Άλλα φάρμακα: Αρνητικά, επίσης, επιδρούν τα φάρμακα για θεραπείες καρκίνων και τα ανοσοκατασταλτικά.