Δυσκοιλιότητα, ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα
Γράφει ο Ευστάθιος Παπαλάμπρος
Καθηγητής Χειρουργικής Παν/μίου Αθηνών
Η δυσκοιλιότητα είναι δύσκολο να οριστεί. Αναφέρεται συνήθως ως ένα σύμπτωμα που μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι δυνατό να προκαλείται από διαφορετικές αιτίες. Ορθότερα θα μπορούσε να οριστεί ως η κατάσταση εκείνη, κατά την οποία η παραγωγή των κοπράνων είναι μικρή και παράλληλα είναι ομοίως μικρή η ταχύτητα εξόδου του περιεχομένου του εντέρου. Το πρόβλημα όμως είναι πως ο ακριβής υπολογισμός της ποσότητας και του χρόνου εξόδου των κοπράνων δεν είναι εύκολος. Τη λύση δίνει το τρίτο χαρακτηριστικό της δυσκοιλιότητας, δηλαδή η εμφάνιση των κοπράνων.
Στο άτομο που πάσχει από δυσκοιλιότητα εμφανίζονται συμπαγή και σκληρά κόπρανα. Αρκετοί άνθρωποι των οποίων τα κόπρανα είναι συμπαγή και σκληρά, δεν έχουν συμπτώματα δυσκοιλιότητας, θεωρώντας πως δεν πάσχουν από αυτήν. Στην πραγματικότητα είναι δυσκοίλιοι και δεν το γνωρίζουν. Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν πολλοί που νομίζουν πως έχουν δυσκοιλιότητα, ενώ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εμφανίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας όπως έντονη προσπάθεια, αίσθημα αφόδευσης χωρίς αποτέλεσμα, πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα ή αίσθημα μη κένωσης του εντέρου, όμως όλα αυτά οφείλονται στο γνωστό «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», με το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο.
Η μη τακτική αφόδευση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η μόνη αξιόπιστη ένδειξη της δυσκοιλιότητας. Το να αφοδεύει κάποιος λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα είναι χαρακτηριστικό του προβλήματος. Υπάρχει όπως και η περίπτωση να αφοδεύει κανείς συχνότερα ή ακόμα και καθημερινά, όμως στην πραγματικότητα να έχει μειωμένο χρόνο εξόδου, αποβάλλοντας έτσι κόπρανα που θα έπρεπε να έχουν αποβληθεί πριν από τρεις ημέρες. Σύγχυση προκαλείται επίσης σε ανθρώπους που αποβάλλουν μικρά και στρογγυλά κόπρανα νομίζοντας πως έχουν διάρροια. Στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι χαρακτηριστικό δυσκοιλιότητας και ευερέθιστου εντέρου.
Η δυσκοιλιότητα είναι πιο κοινή στις γυναίκες παρά στους άντρες και γίνεται εντονότερη πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των αυξημένων ποσοτήτων ορμονών στο αίμα. Η συνεχής δυσκοιλιότητα σε έντονο βαθμό προσβάλλει 1 έως 3 στις 200 γυναίκες. Αρκετοί πιστεύουν πως το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όσο αυξάνεται η ηλικία, η αλήθεια όμως είναι πως ορισμένες καταστάσεις που συνοδεύουν τη μεγαλύτερη ηλικία προκαλούν δυσκοιλιότητα, όπως η ακινησία, η κατανάλωση λιγότερης τροφής ή η επέμβαση αφαίρεσης της μήτρας.
Απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα:
1. Αυξάνουμε την κατανάλωση ινών και ιδιαίτερα ινών σιταριού.
2. Τρώμε πρωινό.
3. Αφήνουμε χρόνο στο έντερο να λειτουργήσει το πρωί.
4. Δεν αγνοούμε το αίσθημα αφόδευσης.
5. Προτιμούμε χαμηλή θέση λεκάνης, ώστε τα πόδια να είναι λυγισμένα.
6. Στα ταξίδια μας παίρνουμε μαζί μας δημητριακά και πίνουμε εμφιαλωμένο νερό.
Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κάνει χρήση καθαρτικών, θα πρέπει να ζητήσει να γνώμη του φαρμακοποιού του, αν και σε πρώτο στάδιο θα μπορούσε να κάνει χρησιμοποιήσει διογκωτικές ουσίες. Τονίζεται πως η γνώμη του ειδικού ιατρού είναι απαραίτητα αν αποκτήσει κάποιος δυσκοιλιότητα χωρίς προφανή λόγο, ιδιαίτερα αν είναι πάνω από 40 ετών.
[πηγή: Life Mag]