promotional banner

Δεν επιθυμούν πια σεξ...


Η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους είναι που προκαλεί απροθυμία για σεξ στις ώριμες γυναίκες.

Οι γυναίκες που χάνουν τη διάθεσή τους για σεξ καθώς μεγαλώνουν ίσως τελικά δεν είναι θύματα των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν, αλλά της εικόνας που έχουν για το σώμα τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο «The Journal of Sex Research». Όσο περισσότερο μια γυναίκα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως λιγότερο ελκυστικό τόσο πιθανότερο είναι να έχει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

* Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερες από 300 γυναίκες, κυρίως εκπροσώπους της καυκάσιας φυλής, ηλικίας 35 έως 55 ετών. Περίπου το 21% ήταν σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, 63,5% βίωναν κάποιες εμμηνοπαυσιακές αλλαγές και 15,5% ήταν σε μετεμμηνοπαυσιακή φάση.

* Σχεδόν το 21% των γυναικών δεν μπορούσαν να σκεφτούν ούτε ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό και ανέφεραν μια συνολική αίσθηση μη ικανοποίησης από το σώμα τους. Τα δύο τρίτα των γυναικών δήλωσαν είτε ότι είχαν λιγότερη επιθυμία για σεξ συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν είτε ότι έκαναν σεξ λιγότερο συχνά. Ανέφεραν, επίσης, ότι όταν έκαναν σεξ το απολάμβαναν, με το 72% να δηλώνει ότι ήταν σωματικά και συναισθηματικά ικανοποιημένες από τις ερωτικές τους σχέσεις.

* Η σύγχρονη επιστημονική άποψη για το θέμα έρχεται να δώσει σημαντική χείρα βοηθείας στις γυναίκες που διάγουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ηλικία είναι από τις πλέον παραγωγικές στο σεξ περίοδοι της ζωής της γυναίκας, αφού είναι (κατά κανόνα) έμπειρη, περισσότερο ελεύθερη από απαγορευτικά ταμπού και αν είναι μετεμμηνοπαυσιακή, δεν χρειάζεται να παίρνει προφυλάξεις για ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

* Τελικά, ίσως θα πρέπει όποια γυναίκα διαπιστώνει ότι μειώνονται η σεξουαλική της επιθυμία και δραστηριότητα να σκέφτεται ότι στην εμμηνόπαυση αρχίζει μια άλλη, περισσότερο ώριμη και απελευθερωμένη φάση της ερωτικής της ζωής, που μόνο πλεονεκτήματα έχει.