promotional banner

Προτάσεις χρηματοδότησης κατά της κλιματικής αλλαγής


Γράφει ο Δρ. Χρήστος Οικονόμου
Βιολόγος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει τις πρώτες προτάσεις χρηματοδότησης για το Σύμφωνο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Σε μια προσπάθεια να
δοθεί τέλος στο αδιέξοδο των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα, η Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο χρηματοδότησης των μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συγκεκριμένα, προτείνει συνεισφορά της ΕΕ από 2 έως 15 δις ευρώ ετησίως μέχρι το 2020.

Το σχέδιο αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, προκειμένου να καθοριστεί η θέση της ΕΕ σε ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τον προσεχή Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

Μόλις τρεις μήνες πριν από τη διάσκεψη, οι διεθνείς προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις προσκρούουν στο πώς θα βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τόσο η ΕΕ όσο και άλλες οικονομικές δυνάμεις συμφωνούν ότι είναι αναγκαίο να συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Όμως, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία ούτε για το ύψος του κόστους αυτού ούτε για το ποσό με το οποίο θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι ανεπτυγμένες χώρες. Το κόστος αναχαίτισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να εκτοξευθεί τα προσεχή έτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειάζονται 100 δις ευρώ το χρόνο μέχρι το 2020 ώστε η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να μην αυξηθεί περισσότερο από 2°C. Το όριο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής.

Η Επιτροπή υπολογίζει ότι θα απαιτηθεί δημόσια διεθνής χρηματοδότηση από 22 έως 50 δις ευρώ, και ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με την ευθύνη της για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις οικονομικές της δυνατότητες. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η συνεισφορά της θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 2 και 15 δις ευρώ ετησίως μέχρι το 2020. Τα υπόλοιπα μπορούν να προέλθουν από τις άλλες βιομηχανικές και προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η πρόταση προβλέπει επίσης για την περίοδο 2010-12 συνεισφορά της ΕΕ από 500 εκατ. έως 2,1 δις ευρώ, επειδή όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επειγόντως, η Επιτροπή προτείνει περισσότερα. Στόχος της διάσκεψης του Δεκεμβρίου είναι να υπάρξει μια νέα και πιο φιλόδοξη δέσμευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η σημερινή συνθήκη, το Πρωτόκολλο του Κιότο, εκπνέει στο τέλος του 2012. Η συνθήκη αυτή δεν επέβαλλε όρους στις αναπτυσσόμενες χώρες, σήμερα όμως οι βιομηχανικές χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή και των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες ενδεχομένως θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αυτών των αερίων.

Ο ΟΗΕ συγκαλεί παγκόσμια σύνοδο κορυφής στο τέλος του μηνός για να συζητηθεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

[Life Mag]