promotional banner

Μπορούν τα παιδιά να μειώσουν τον πόνο με τη φαντασία τους;


Τα παιδιά που εμφανίζουν συχνά πόνο στο στομάχι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να μειώσουν τον πόνο, σύμφωνα με
νέα έρευνα. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 34 παιδιά, ηλικίας 6 έως 14 ετών, με πόνο στην κοιλιακή χώρα, ο οποίος ήταν συνεχής και χωρίς εντοπισμένη υποβόσκουσα νόσο.

Όλα τα παιδιά έλαβαν συνήθη ιατρική φροντίδα, αλλά 19 έλαβαν επιπλέον θεραπεία μέσω καθοδηγούμενης φαντασίας για διάστημα 8 εβδομάδων, παρόμοια με την ύπνωση.

Οι ηχογραφήσεις για τη θεραπεία καθοδηγούμενης φαντασίας αποτελούνταν από 4 συνεδρίες των 20 λεπτών, δυο φορές την εβδομάδα και δεκάλεπτες καθημερινές συνεδρίες. Η θεραπεία πρόσφερε στα παιδιά συμβουλές και φαντασία για τη μείωση του πόνου στην κοιλιά.

Για παράδειγμα, σε μια συνεδρία δόθηκε η οδηγία στα παιδιά να φανταστούν ένα λαμπερό αντικείμενο να λιώνει στα χέρια τους. Στη συνέχεια έβαλαν το χέρι τους στην κοιλιά, μοιράζοντας ζέστη και φως από το χέρι προς αυτήν για να δημιουργηθεί προστατευτικό τείχος που εμποδίζει οτιδήποτε να ερεθίσει την κοιλιά.

Τα παιδιά στην ομάδα της καθοδηγούμενης φαντασίας είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν βελτίωση του πόνου στην κοιλιά σε σχέση με αυτά που έλαβαν μόνο τη συνήθη αγωγή, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Τα οφέλη της καθοδηγούμενης φαντασίας διήρκεσαν 6 μήνες μετά το τέλος των συνεδριών.

Η επικεφαλής της έρευνας, Miranda van Tilburg, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι το συναρπαστικό είναι ότι τα παιδιά μειώνουν τον πόνο μόνα τους σε μεγάλο βαθμό υπό την καθοδήγηση ηχογραφημένων οδηγιών και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τη συνήθη ιατρική φροντίδα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics.’