promotional banner

Πιο κοντά σε «πράσινα» πλαστικά


Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα επέτυχαν να παραγάγουν τα πολυμερή που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία πλήθους πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης μέσω της Βιομηχανικής και της Βιοτεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτόν καταργείται η ανάγκη χρήσης χημικών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, γεγονός που σημαίνει ότι η βιομηχανία πλαστικών του μέλλοντος ίσως έχει μεγαλύτερη... περιβαλλοντική συνείδηση.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο ΚΑΙSΤ και την κορεατική εταιρεία χημικών LG Chem επικέντρωσε τη μελέτη της στο πολυλακτικό οξύ (ΡLΑ), ένα πολυμερές που κρατάει το «κλειδί» της παραγωγής πλαστικών μέσω φυσικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία πλαστικών προέρχονται από ορυκτά έλαια τα οποία υφίστανται χημική επεξεργασία. Ωστόσο το ΡLΑ με το οποίο ασχολήθηκαν οι επιστήμονες από τη Νότια Κορέα θεωρείται καλή εναλλακτική λύση για τη δημιουργία πλαστικών, καθώς είναι βιοδιασπώμενο, ενώ έχει πολύ μικρή τοξικότητα για τον άνθρωπο.

Ως σήμερα το ΡLΑ παραγόταν κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ελάμβανε χώρα σε δύο φάσεις. Οι ερευνητές από τη Ν. Κορέα χρησιμοποίησαν τώρα ένα τροποποιημένο στέλεχος του βακτηρίου Ε. coli μέσω του οποίου ανέπτυξαν το ΡLΑ με διαδικασία μόνο μιας φάσης. Η νέα τεχνική επιτρέπει την πιο φθηνή και... οικολογική παραγωγή του πολυμερούς.

[ΤΟ ΒΗΜΑ]