promotional banner

Εμβόλιο θεραπεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις στα γεννητικά όργανα


Θεραπευτικό εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) εξαφανίζει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις του αιδοίου στις μισές περιπτώσεις και προσφέρει σημαντική βελτίωση σε εννέα από τα δέκα περιστατικά, δείχνουν οι πρώτες δοκιμές.

Η ίδια τακτική θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση του ίδιου του καρκίνου, ευελπιστούν οι Βέλγοι ερευνητές που το ανέπτυξαν.

«Ελπίζουμε να δούμε αποτελέσματα σαν κι αυτά σε γυναίκες με καρκίνο, αυτές οι δοκιμές όμως θα έρθουν στο μέλλον» δήλωσε στο Reuters η Δρ Χέμα Κέντερ, επικεφαλής των δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν.

Οι διάφοροι τύποι του ιού HPV μολύνουν την πλειονότητα των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους. Προκαλούν τα ενοχλητικά κονδυλώματα, καθώς και τα περισσότερα από τα περιστατικά καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας και στο αιδοίο.

Στην αγορά κυκλοφορούν εδώ και λίγα χρόνια τα εμβόλια Gardasil και Cervarix τα οποία προστατεύουν από τη μόλυνση με HPV όταν χορηγούνται πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

Το νέο εμβόλιο είναι διαφορετικό, αφού σχεδιάστηκε για θεραπευτική και όχι για προληπτική χρήση.

Όταν δοκιμάστηκε σε 20 γυναίκες, εξαφάνισε τις «ενδοθηλιακές νεοπλασίες» σε εννέα από αυτές, ενώ άλλες έξι εθελόντριες είδαν αυτές τις προκαρκινικές αλλοιώσεις να συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 50%. Μια γυναίκα της μελέτης πέθανε από καρδιοπάθεια πριν εκτιμηθεί η κατάστασή της στους 12 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Αν και η βελτίωση ήταν θεαματική στις περισσότερες περιπτώσεις, δύο ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο του αιδοίου εντός 3,5 ετών από τον εμβολιασμό και μία γυναίκα παρουσίασε υποτροπή.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν πάντως να βελτιώνουν το εμβόλιο και ελπίζουν να εξαλείψουν τη μοναδική παρενέργεια, μικρά εξογκώματα που εμφανίζονται στο σημείο της ένεσης και παραμένουν ακόμα και για δύο χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν έχει εξασφαλίσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εμβόλιο, ενώ τα δικαιώματα εμπορικής αξιοποίησης έχουν αγοραστεί από την ολλανδική ISA Pharmaceutgicals.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicine.