promotional banner

Αλλαγές στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επεξεργάζεται πακέτο αλλαγών στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ) και στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή».

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν, τα αυθαίρετα, οι ημιυπαίθριοι με τις αλλαγές να οριστικοποιούνται και να ανακοινώνονται στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο αρμόδιος για πολεοδομικά θέματα υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης, έχουν δώσει τις κατευθύνσεις πάνω στις οποίες, θα κινηθούν οι εν λόγω αλλαγές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το νέο πακέτο αλλαγών θα περιλαμβάνει:

-Αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η νομοθεσία θεωρείται πολύπλοκη και θα πραγματοποιηθούν κινήσεις προς την απλοποίησή της.

-Αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Έχουν διατηρηθεί ορισμένες από τις διατάξεις, που είχε αλλάξει το καλοκαίρι το πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες θα επαναξιολογηθούν οι αλλαγές.

Η Τίνα Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι οι εν λόγω αλλαγές θα προβλέπουν την αναθεώρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά η ένοχη σχέση κράτους-πολίτη.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει να καταργηθεί το σημερινό καθεστώς και να επανέλθουν οι άδειες στο προηγούμενο, δηλαδή με μεγάλους ημιυπαίθριους.

-Ημιυπαίθριοι. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διαμηνύσει στο υπουργείο ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νομιμοποίηση αυθαιρεσιών.

-Εκτός σχεδίου δόμηση. Το εν λόγω θέμα έχει τεθεί επί τάπητος από την ίδια την υπουργό και όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά με επικρατέστερο εκείνο της αλλαγής των ορίων αρτιότητας.

-Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης. Το υπουργείο επιζητεί τρόπους ώστε να εφαρμόζεται η μεταφορά συντελεστή.

-Αυθαίρετα. Η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις για το περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, όπως η παρακολούθηση συγκεκριμένων εκτάσεων-φιλέτων με ηλεκτρονικά μέσα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο.

Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της ειδικής υπηρεσίας παρακολούθησης και κατεδάφισης αυθαιρέτων, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.