promotional banner

Στερεύουν πράγματι τα αποθέματα πετρελαίου;


Γράφει η Κιάρα Αθανασοπούλου

Στερεύουν τα αποθέματα πετρελαίου, παρά τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ)!

Εντύπωση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian», η οποία επικαλείται πηγή μέσα από την ΙΕΑ και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για αλλοίωση επίσημων στοιχείων όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου με το πρόσχημα να αποφευχθεί ο φόβος και ο πανικός στην παγκόσμια αγορά.

Η πηγή εκμυστηρεύεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να επηρεαστεί η επιτροπή της ΙΕΑ να υποτιμήσει το δείκτη μείωσης των υπαρχόντων αποθεμάτων πετρελαίου και να υπερτιμήσει τις πιθανότητες για την ανακάλυψη νέων πετρελαιοπηγών.

Οι ισχυρισμοί, όπως διατυπώθηκαν στο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian», εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία του διεθνούς οργανισμού για τα αποθέματα πετρελαίου, αλλά και για τη ζήτηση και παροχή του «μαύρου χρυσού».

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας τα χρησιμοποιούν δεκάδες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ως οδηγό για τη γενικότερη ενεργειακή πολιτική, ειδικά τώρα, που τις υψηλές «θέσεις» στις θεματικές ατζέντες κατέχουν τα ενεργειακά ζητήματα και οι κλιματικές αλλαγές.

Η πηγή μέσα από την ΙΕΑ, η οποία δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητά της, συνεχίζει:

«Σαφώς αμφισβητείται η πρόσφατη έκθεση της παγκόσμιας οικονομίας της ΙΕΑ, όπου αναφέρει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί από το σημερινό επίπεδο των 83 εκατ. βαρελιών την ημέρα στα 105 εκατ. βαρέλια. Εξάλλου, κριτικές έχουν γίνει ως προς το ότι αυτό δεν είναι δυνατό, αφού η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήδη είναι στο “κόκκινο”».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Η ΙΕΑ το 2005 προέβλεπε ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα αυξηθούν στα 120 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2030, παρότι ήταν αναγκασμένη να τα μειώσει σε 116 εκατ. και μετά σε 105 εκατ. πέρσι».

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι πολλοί μέσα στο διεθνή οργανισμό θεωρούν ότι διατηρώντας τα αποθέματα στα 90 με 95 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα ήταν αδύνατο, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο πανικός θα εξαπλωθεί στις αγορές αν τα στοιχεία αναφερθούν σε χαμηλότερους αριθμούς. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι το τέλος του πετρελαίου θα απειλήσει την κυριαρχία τους και την επιβολή τους σε πηγές πετρελαίου» υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

Πρόσφατα, πάντως, ο Ντέιβιντ Φάιφ, επικεφαλής του τμήματος Πετρελαϊκή Βιομηχανία και Αγορές στην IEA, ανέφερε: «Υπό την προϋπόθεση ότι δεν είμαστε σε μια κατάσταση διπλής πτώσης της οικονομίας, μπορούμε να εξακολουθούμε να αναμένουμε αναθέρμανση της ζήτησης του πετρελαίου του χρόνου». Έκθεση της ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί του χρόνου στα 86,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο.

«Η τάση αυτή θα γίνει προφανής στο τέταρτο τρίμηνο φέτος, στο οποίο η ζήτηση για πετρέλαιο θα διαμορφωθεί στα 85,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κατά μέσο όρο, 530.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από την προηγούμενη σχετική εκτίμηση» σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό.

[πηγή: εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]