promotional banner

Ο ποταμός Άρδας κινδυνεύει από εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού


Τις τελευταίες βδομάδες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συγκροτήθηκε μια συμμαχία για την προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του ποταμού Άρδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι από τις δύο πλευρές των συνόρων, συμμαχούν, κατά της λειτουργίας του εργοστασίου χρυσού που χρησιμοποιεί κυάνιο και πρόκειται να λειτουργήσει στην πόλη Κίρτζαλι της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας, πολύ κοντά στις όχθες του ποταμού Άρδα.

Ο εν λόγω ποταμός που καταλήγει στον Έβρο, αφού διασχίζει βουλγαρικές και ελληνικές περιοχές και οι διαμαρτυρόμενοι εκφράζουν φόβους πως η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα από τον δήμαρχο του Κίρτζαλι, στα μέσα Οκτωμβρίου, ο οποίος ενημέρωσε με επιστολή του, φορείς της Θράκης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Βουλγαρίας, να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά, με την επενδυτική πρόταση της εταιρείας εξόρυξης χρυσού, που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία εκχύλισης κυανίου.

Η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης δίνει το «πράσινο φως» στην εταιρεία να μετατρέψει το παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλων στην πόλη του Κίρτζαλι σε εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού με κυάνωση, ενώ η δεξαμενή αποβλήτων χωροθετήθηκε σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τις όχθες του Άρδα.

Ο δήμαρχος του Κίρτζαλι Χασάν Αζίζ αναφέρει στην επιστολή του ότι η διαχείριση των αποβλήτων κυανίου και άλλων κυανιούχων ενώσεων, θα γίνεται σε υπάρχουσα δεξαμενή υποδοχής απορριμμάτων, γεγονός που δεν συμβαδίζει με τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη διαχείριση εξορυκτικών αποβλήτων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κομοτηνής Δ. Κοτσάκης δήλωσε ότι εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους, τοπικούς φορείς και οργανώσεις στους νομούς Ροδόπης και Εβρου είναι ότι οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου εξόρυξης είναι χωροθετημένες δίπλα στον Άρδα και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο της μόλυνσης των υδάτων του.

Παράλληλα, αν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτόματα κινδυνεύει ο ποταμός Έβρος και στη συνέχεια το Θρακικό Πέλαγος, με ότι επιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής μαζί με εκπροσώπους φορέων της Θράκης, ενημέρωσαν για το εν λόγω ζήτημα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, τον υφπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Γ. Πεταλωτή αλλά και τον αρμόδιο επίτροπο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα.