Έρευνα: Ποια είναι η σχέση κινητού και καρκίνου;
Οι έρευνες σχετικά με την ενδεχόμενη πρόκληση καρκίνου από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, ειδικά στον εγκέφαλο, ...
ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την ποιότητά τους. Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές, ορισμένες έρευνες που δείχνουν το μικρότερο κίνδυνο από τα κινητά, μπορεί να περιέχουν ερευνητικά σφάλματα, τα οποία ευθύνονται ενδεχομένως για το αποτέλεσμα.
Μέχρι τώρα είναι δύσκολο να αποδειχτεί κάποια σχέση μεταξύ κινητού τηλεφώνου και καρκίνου, αν και οι καλύτερα σχεδιασμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου, ανακοίνωσε η ομάδα του Dr. Seung-Kwon Myung του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου της Νότιας Κορέας.
Ο Myung και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Ewha Womans, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση σε 23 έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 37.000 ανθρώπους. Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Clinical Oncology’, τα αποτελέσματα συχνά εξαρτιόνταν από το ποιος πραγματοποίησε την έρευνα και πόσο καλά είχε σχεδιαστεί για να αποφευχθούν ερευνητικά σφάλματα.
Η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων έχει εκτιναχθεί τα τελευταία 10 χρόνια σε 4,6 δισ. συνδρομητές παγκοσμίως.
Οι έρευνες έχουν αποτύχει να εντοπίσουν σαφή σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών και του κινδύνου εμφάνισης αρκετών ειδών καρκίνου. Η νέα μετα-ανάλυση εξέτασε περιστατικά που αφορούσαν όγκους στον εγκέφαλο και άλλα μέρη όπως όγκους των νεύρων του προσώπου, των σιαλογόνων αδένων και των όρχεων, καθώς και μη Hodgkin λεμφώματος. Η συγκεκριμένη έρευνα δεν αποκάλυψε σημαντική σχέση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης όγκων και της χρήσης κινητών και ασύρματων τηλεφώνων.
Ελαφρά αυξημένος κίνδυνος
Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι 8 έρευνες που χρησιμοποίησαν μεθόδους ‘υψηλής ποιότητας’ για να προστατεύσουν την έρευνα από ερευνητικά λάθη ανακάλυψαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα σε σχέση με αυτούς που τα χρησιμοποιούσαν σπάνια ή ποτέ. Αυξημένος κίνδυνος καλοηθών-και όχι κακοηθών- όγκων παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνα μια δεκαετία ή περισσότερο.
Αντίθετα, έρευνες που χρησιμοποίησαν μεθόδους ‘χαμηλής ποιότητας’ για να απομακρύνουν τον κίνδυνο σφαλμάτων, ανακάλυψαν ότι οι χρήστες κινητών αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης όγκων σε σχέση με ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν τις συσκευές σπάνια. Η ομάδα του Myung θεωρεί πως τα αποτελέσματα αυτά ενδεχομένως μπορεί να έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τυχαία σφάλματα οφειλόμενα στην ποιότητα των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν.
Γενικά, οι έρευνες που εξετάστηκαν δεν ήταν αρκετά ευρείες ώστε να μπορέσουν να ρίξουν φως στο αν η χρήση κινητών μπορεί να προκαλέσει όγκους. Η ομάδα του Myung δήλωσε ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να απαντηθεί το ερώτημα.
[Clinical Oncology]