promotional banner

Η ΕΕ επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την λίμνη Κορώνεια


Συνεχίζεται η υποβάθμιση της λίμνης Κορώνειας, καθώς τα περισσότερα έργα περιβαλλοντικής ανάνηψης βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η αποξήρανση των ρεμάτων έφερε στο φως παράνομους αγωγούς λυμάτων, 2.000 γεωτρήσεις απομυζούν όσο νερό απέμεινε στον υδροφόρο ορίζοντα, τα περισσότερα έργα περιβαλλοντικής ανάνηψης βρίσκονται στα χαρτιά και η ΕΕ κατηγορεί τη χώρα για ένα μεγάλο έγκλημα κατά της Φύσης, δηλαδή για την εξαφάνιση της λίμνης Κορώνειας.

Το τελευταίο χρόνο ανάμεσα στα χωριά Λαγκαδίκια και Προφήτης της Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκαν δύο μεγάλες γέφυρες και ένα φράγμα.

Πρόκειται για σημείο συνάντησης δύο χειμάρρων, αυτών του Σχολαρίου που έρχεται από τα βόρεια και των Λαγκαδικίων που έρχεται από τα νότια. Κάτω από τη μία γέφυρα -ο δρόμος της οποίας συνδέει τα δύο χωριά- οι δύο χείμαρροι θα ενωθούν σε λίγες εβδομάδες και τα νερά θα διοχετεύονται στο κανάλι μήκους 2,5 χιλιομέτρων για να χυθούν στο ΝΑ άκρο της λίμνης Κορώνειας.

Έχουν περάσει 4 χρόνια, μετά την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου, από το Ευρωπαικό Ταμείο Συνοχής για τη σωτηρία της εν λόγω λίμνης και το «Εργο βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας ενωτικής τάφρου» είναι το μόνο από τα μεγάλα έργα που εκτελούνται ειδικά για τη λίμνη.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η λίμνη Κορώνεια είναι και πάλι στεγνή, αλλά εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής των γεφυρών, των δρόμων, των φραγμάτων και των καναλιών, με αποτέλεσμα, οι πρώτες μεγάλες ποσότητες νερού να αρχίσουν να πέφτουν στη λίμνη, φυσικά με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών.

Η ΕΕ , έντονα ενοχλημένη, από τους αργούς ρυθμούς που εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας για τη χλωρίδα και την πανίδα του υγροβιότοπου, τις εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις, τη ρύπανση, τη μεγάλη καθυστέρηση κατασκευής των έργων, αποφάσισε να κινήσει δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας.

Το σχέδιο αποκατάστασης αφορά επτά επιμέρους έργα, στα οποία εκτός της βελτίωσης των υδραυλικών χαρακτηριστικών περιλαμβάνονται η δημιουργία η διαμόρφωση υγροτόπου και ενιαίο αρδευτικό δίκτυο που στοχεύει να κλείσουν οι 2.000 παράνομες και νόμιμες γεωτρήσεις καλλιεργητών που εξακολουθούν να αντλούν νερό από τον βαθύ υδροφόρο ορίζοντα της Κορώνειας.

Τα μέλη των επιτροπών της ΕΕ, διαπίστωσαν ότι μετά από 4 χρόνια, από την έγκριση των κονδυλίων για την προστασία της λίμνης, υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των περισσότερων έργων.

Ακόμα και έρευνα που παρήγγειλε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την απόδοση ευθυνών στις υπηρεσίες που καθυστέρησαν τα έργα, επί δύο χρόνια «είναι σε εξέλιξη».