promotional banner

Μπορεί να περάσει ο καρκίνος από την έγκυο στο έμβρυο;


Τον προηγούμενο αιώνα γιατροί υποπτεύονταν ότι ο καρκίνος μπορεί να μεταδοθεί από έγκυο στο έμβρυο, αλλά γενετικά επιβεβαιωμένο περιστατικό από την Ιαπωνία, που ανακοινώθηκε την τρέχουσα εβδομάδα, υποδεικνύει ότι το φαινόμενο είναι πραγματικό.

Η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί είναι παρόλα αυτά σπάνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού ο πλακούντας δρα ως εμπόδιο στα κύτταρα από τη μητέρα στο παιδί και το ανοσοποιητικό του εμβρύου απορρίπτει και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Shuki Mizutani του Νοσοκομείου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Τόκιο, σημειώνει ότι στο παρελθόν έχει αναφερθεί περίπου 30 φορές ότι μητέρα και παιδί μοιράζονται τον ίδιο καρκίνο, συνήθως λευχαιμία ή μελάνωμα.

Οι εικασίες ήταν ότι ο καρκίνος ενδεχομένως αναπτυσσόταν στην έγκυο και στη συνέχεια εξαπλωνόταν στο έμβρυο. Δεν υπήρχε όμως σαφής γενετική απόδειξη για τη στήριξη της ερμηνεία αυτής, που φάνηκε καθαρά στη νέα έρευνα, για πρώτη φορά, δήλωσε ο Mizutani.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Mizutani, μελέτησε την περίπτωση μιας γυναίκας 28 ετών, από την Ιαπωνία, που εμφάνισε λευχαιμία μετά τη γέννηση του μωρού της. Σε ηλικία 11 μηνών το παιδί εμφάνισε τον ίδιο τύπο λευχαιμίας.

Γενετική ανάλυση ανακάλυψε ότι η μητέρα και το παιδί είχαν κοινό μεταλλαγμένο καρκινικό κύτταρο, το οποίο ονομάζεται BCR-ABL1. Ωστόσο, η μετάλλαξη αυτή δεν είχε κληρονομηθεί στο DNA του παιδιού, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα καρκινικά κύτταρα είχαν αναπτυχθεί ανεξάρτητα στη μητέρα και το έμβρυο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα αναπτύχθηκαν στη μητέρα και μεταδόθηκαν στο παιδί από τη μήτρα.

Επιπλέον, η ομάδα ανακάλυψε ότι αυτά τα καρκινικά κύτταρα είχαν καταστρέψει περιοχή του DNA του μωρού που φυσιολογικά έχουν την ικανότητα να διαχωρίζουν τα κύτταρα της μητέρας από του παιδιού.
Με βάση το εύρημα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα καρκινικά κύτταρα της μητέρας πέρασαν τον πλακούντα και πέτυχαν να εγκατασταθούν στο έμβρυο, μη έχοντας αναγνωριστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εύρημα δεν αποτελεί έκπληξη, δήλωσε ειδικός. Όπως δήλωσε ο William H. Chambers οι άνθρωποι το πίστευαν εδώ και καιρό. Τώρα φαίνεται πως έτσι έχει η κατάσταση, πρόσθεσε. Τόνισε ότι αυτού του είδους η μετάδοση παραμένει σπάνιο συμβάν.

Ο Mizutani δήλωσε ότι κακοήθεις όγκοι εμφανίζονται σε μια στις 1.000 εγκυμοσύνες. Η συχνότητα εμφάνισης λευχαιμίας υπολογίζεται σε 1 στις 75.000 έως 100.000 εγκυμοσύνες. Παρόλα αυτά, αν και ενδεχομένως είναι σπάνια τέτοια περιστατικά, μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να παρακολουθούνται με προσοχή.

[πηγή:Proceedings of the National Academy of Sciences]